Hidrografik (Daldırma) Baskı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Sponsorlu Bağlantılar

Hidrografik baskı, üç boyutlu nesneleri kaplamaya ve boyamaya yarayan bir baskı çeşididir. Daldırma baskı, su transfer baskı veya sulu baskı olarak da adlandırılmaktadır ve mantık olarak ebru sanatına benzemektedir. Daldırma baskı, sıradan nesnelere üstün ve cazibeli bir görüntü kazandırarak orijinal görünmesini sağlayabilir. Bu yazıda hidrografik baskının ne olduğu ve nasıl yapıldığına dair bilgiler bulunmaktadır.

Daldırma Baskı Nedir?

Boya ve bağlayıcı kimyasallarla hazırlanan boyalı su karışık desenler içermektedir ve boyanmak istenen malzeme bu suya daldırarak boyama işlemi yapılmaktadır. Tabi bu malzemeler e daldırma öncesi hazırlık yapılması gerekmektedir. Bu işlem boyaya daldırarak yapıldığı için daldırma baskı da denilmektedir. İşlem, su içinde yüzen bir mürekkep filminin, substrat olarak da adlandırılan istenen yüzeye, suya daldırılarak yapıştırılmasını içermektedir. Bu işlem, su transfer baskı, hidrografi ve su ebru gibi birçok adla bilinmektedir.

Daldırma Baskı Nasıl Yapılır?

1. Filmin basılması

Döner veya gravür yazıcılar, poliinil alkol bileşikleri sayfalarına grafik yazdırmak için özel mürekkepler kullanılmaktadır. Film, döner yazıcılar kullanılarak özel bir polivinil alkol bileşiği üzerine basılmaktadır. Mürekkebin kendisi glikol, akrilik pigmentler, reçineler ve bağlayıcı maddeler gibi çözücüler içermektedir. Mürekkep, astar veya diğer özel yapışma arttırıcı kaplamalara yapışacak şekilde tasarlanmıştır.

2. Yüzey hazırlığı

Herhangi bir boyama işleminde olduğu gibi, alt tabaka önce mikro aşınmalarla pürüzsüz bir yüzey sağlamak için önce zımparalanma yapılması gerekmektedir. Kapsamlı temizlik ve yağdan arındırma işleminden sonra, bir astar veya yapışma arttırıcı ile kaplanması , bu da boya kalıbın alınmasını uygun hale getirmektedir. Bu adımda gösterilen bakım miktarı baskının ömrünü belirlemektedir. Kötü astarlanmış yüzeyler, grafiklerin yüzeyden erken çıkmasına neden olabilecek nihai kabarcıklara ve havalara neden olabilmektedir. Eğer yapılan çalışmalarda bu sorunlar varsa sonradan düzeltmek için yapılabilecek pek bir şey yoktur ve ve genellikle yeniden bir çalışma yapmak gerekir.

3. Film katmanlama ve aktivasyon

Baskı aktarım işlemi yaklaşık 30 °C’de tutulan bir su tankında gerçekleşmektedir. Film, baskılı yüzeyi aşağıya bakacak şekilde su yüzeyine dikkatlice serilmektedir, böylece kıvrım ve kırışıklık olmamaktadır. Film döşendikten sonra bir aktivatör ile püskürtülmektedir. Aktivatörler esas olarak iki kat amaca hizmet eden ksilen ve bir butanol izomeri içeren tescilli kimyasallardır. Bu amaçlar aşağıdaki gibidir:

• Polivinil alkol filminin çözünmesinin tetiklenmesi, basılı desenin arkasında bırakılması
• Mürekkebin içindeki bağlayıcı maddelerin aktive edilmesi, böylece alt tabakaya yapışmasına izin verilmesi
Bir aktivatör uygulamak oldukça kritiktir, çünkü zayıf aktive edilmiş bir desen mürekkebin substrata düzgün yapışmasına izin vermemektedir.

4. Daldırma ile mürekkep transferi

Grafikleri aktarmak için substrat, bir açıyla su banyosuna verilmektedir. Daha sonra yatay olarak eğilerek yavaşça banyoya indirilmektedir, böylece yüzeyin desenle eşit bir şekilde kaplanması sağlanmaktadır. İstenen yüzey kaplandıktan sonra, fazla mürekkep kalıntısını ortadan kaldırmak için fazlalık alınmalıdır. Daldırma baskının sadece ön yüzeyi yani tanka giren yüzey ve çevresindeki bazı alanları kapsadığına dikkat etmek önemlidir. Daldırma baskı, alt tabakayı tamamen kapsamamaktadır. Bu, substratı tanka batırmadan önce doğru şekilde yönlendirmeyi önemli kılmaktadır.

5. Üst kat uygulama

Mürekkep, alt tabaka ile geri dönüşümsüz bir bağ oluşturacak şekilde tasarlanmasına rağmen zaman içinde dış etkilere maruz kalması aşınmalara neden olabilir. Bunu korumak için, alt tabaka parlak veya düz bir yüzeye sahip olabilen akrilik şeffaf bir kaplama ile kaplanmıştır. Bazı şeffaf katlar UV inhibitörleri içermektedir ve sıklıkla güneş ışığına maruz kalan nesneler için özel olarak uygulanmaktadır.

Sponsorlu Bağlantılar
Yazıyı Sosyal Ağda Paylaş

Metalürjik Mikroskop Nedir?
Günümüzde mühendislik, malzeme bilimi ve endüstriyel uygulam...
Hidrolik Pres Nedir ve Nasıl Çalışır?
Hidrolik pres, metalik malzemeleri ezmek, düzleştirmek veya ...
Sahte Para Nasıl Anlaşılır?
Çağımızda yaşanan en önemli sorun olan sahte para basımı hay...
20 Yaş Üzeri Araçların Hurdaya Ayrılması
Hurdaya teşvik projesi kapsamında 20 yaş ve üzeri araçların ...
Domain Nedir? Whois Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Domain aslında herkesin bildiği bir şeydir fakat isim olarak...
HDD ve SSD Harddisklerin Farkları
Günümüzde yeni yeni yaygınlaşmakta olan SSD harddisklerin no...
Nasıl Email Sahibi Olabilirim?
İnternet sayfalarında gezinirken, işiniz ile veya günlük yaş...
Web Tasarım Öğrenen Kişi Sayısı Artışta
Günümüzde her şirketin mutlaka web sitesi olması gerekiyor. ...
İnstagram Beğeni Nasıl Arttırılır?
İnternetin gelişmesi ve bilişim çağında olan bizler için sos...
Otomobil Alırken Ekspertiz Yapılmalı Mıdır?
Araba alırken veya diğer büyük araçları alırken, aracı tanım...
Araba Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte araba almak isteyenlerin s...
İnstagram Takipçi Nasıl Kazanılır?
Sosyal ağlar içinde Facebook kullanımından hemen sonra gelen...
Uyap Avukat Portal 5 Aktif Oturum Hatasına Kesin Çözüm
Uyap çoklu giriş, çoklu uyap kullanımı, uyap çoklu oturum iş...
E-Haciz Nedir?
Son dönemlerde sıkça haberlerde duyulmaya başlanan yeni bir ...
SEO Kursuna Gidilir mi? Faydaları Ne Olur?
SEO son yıllarda çok daha önem kazanan bir sektör haline gel...