Metamfetamin (Kristal Meth) Nedir? Zararları Nelerdir?
Metamfetamin (Kristal Meth); uyarıcı ve halüsinasyon özelliği olan sentetik madde 6-24 saat arasında bir etkiye sebep olması nedeniyle bağımlılık yapmaya açık bir maddedir.
Psikoaktif bir madde olan metamfetamin; Metamfetamin (Kristal Meth) Nedir? Zararları Nelerdir?
1893’te kimyager Nagai Nagayoshi tarafından sentezlenmiştir. Adını içeriğindeki methyl alpha-methylphenylethylamine maddelerinden almıştır.1919’da Japon kimyacı Akira Ogata tarafından kırmızı fosfor ve iyot kullanılarak sentezlenmiştir. Beyindeki uyarıcı özelliği ile uyanık kalmayı sağlar. Bu nedenle İkinci Dünya Savaşında askerler üzerinde, özellikle Hitler tarafından kullanılmıştır.
1950’lerde narkolepsi, depresif durumlar ayrıca obezite tedavisi amacı ile Benzedrine isimli ilaçla piyasaya sürülen madde kısa sürede ABD’de Kaliforniya ve Hawaii’den başlamak üzere geniş çapta uyuşturucu madde olarak kullanılmıştır. 1970’de ABD hükümeti tarafından reçetesiz satışı yasaklanmış olsa da kaçak olarak üretimine devam edilmiştir. Efedrin ya da Pseudoefedrin molekülünü hidrojenize ederek çok kolay elde edilebildiğinden “Meth Lab” denilen imalathanelerde illegal olarak üretilmektedir. Kötü etkilere sahip olması yanında, kedi idrarı kokusuna benzer bir kokuya sahiptir.
Metamfetamin,duman olarak solunur; suda çözülüp enjekte edilir, tablet olarak yutulur, toz olarak alınır, makattan fitil olarak alınır ya da üreterden emilir.
Bazı temizlik maddeleri, pil asitleri, boya tinerleri, iyodin, efedrin ve psödoefedrin ilacın içeriğindeki bazı maddelerdir. Bu nedenle insanlar ilaca ulaşamasalar da içeriğindeki maddelere ulaşabilmektedir. Ancak iç piyasada metamfetamin üretimini azaltmak amacıyla psödoefedrin maddesinin serbestçe satılmasına sınırlamalar getirilmiştir.
Metamfetamin Kullanıcısında Görülen Korkunç Etkileri
Metamfetamin eroinden çok daha etkili ve aşırı derecede bağımlılık yapan bir maddedir.
Doğal yollarla stresli bir olayın tetiklediği kalp atışını hızlandır ve vücuttaki enerjiyi artırır.Yüksek dozlarda öforiye neden olmaktadır. Öfori kişinin hoşnutluk duyduğu ve kendisini iyi hissettiği bir ruhsal durumdur. Psikiyatride öfori, her zaman patolojik anlam taşır ve çok kere organik serebral (beyinsel, beyinle ilgili) hastalığın önemli bir erken belirtisidir. “Öfori etkisi”ne neden olan diğer etmenler; psikiyatrik ilaçlar, alkol, uyuşturucu ve dinlendirici diğer kimyasallardır.
Mutluluk duymamızı sağlayan norepinferin dopamin salgılanmasını harekete geçirir. Bu özelliği metamfetamin’in kullanımının doğal ve yararlı olduğu anlamına gelmez. Cinsellik, yemek yemek, dans etmek yapmaktan hoşlandığımız pek çok şey vücudumuzda farklı seviyelerde dopamin salgılanmasına yol açar.
Sponsorlu BağlantılarYeryüzündeki tüm canlı organizmalar, doğrudan veya dolaylı o...
Adaklık koyun fiyatları günden güne değişiyor. Adaklıkların ...
Güneş, dünyamızın en temel enerji kaynağıdır ve yaşamın sürd...
Tek boynuzlu at efsanesinin arkasında olabilecek zarif bir a...
Özel bir hediye için seçeneklerin neler olduğunu görmek ve y...
İş, mevcut zamanı kullanacak şekilde yayılır ve bu yayılma i...
Bilindiği gibi ülkemizde bazı sorunlar yaşarız. Bu sorunları...
Büyüleyici mutfak odası dekorasyon modelleri denildiğinde ak...
1-Kabul ve Değişim: Değişim kaçınılmazdır. Hayatta her zaman...
Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Karagözlü, tur...
Laboratuvar çalışmaları, tam bir geçmişe ve fiziksel muayene...
Kızları etkilemenin birçok yolu vardır. Kızlar ve erkekler a...
Tesettür nedir? Tesettürün hayatımızdaki yeri nedir sorusu g...
İnsanların gözleri kapalıyken dümdüz yürüyemediği problemi b...
Emekli olmak için bin bir türlü zorluktan geçip daha sonra p...