MicroLED Ekranlar Ne Zaman Ortaya Çıkmıştır?
Televizyon ve monitör ekranlarında birçok yeni teknoloji her geçen gün farklılık göstererek karşımıza çıkmakta birçok yeniliği bizlere getirmektedir. Microled ekran teknolojisi de yine bunların başında gelmekte olan ve çıkalı çok uzun yıllar olmamış bir teknoloji olarak karşımıza çıkmaktadır. MicroLed ekranlar ne zaman ortaya çıktığı ve nasıl bir teknoloji olduğuyla ilgili detaylar konumuzda. MicroLED’ler yüksek üretim maliyetleri nedeniyle henüz yaygın olarak kullanılmamaktadır. Ancak gelecekte OLED ekranlara ve LCD’lere göre daha fazla olan avantajları sayesinde otomotiv ekranlarında da uygulanmaya başlanacaktır.
MicroLED ekranlar, OLED tabanlı ekranların resim kalitesiyle rekabet eder ve LCD ekranların sınıfından üstündür. Aynı zamanda gelişmiş parlaklık ve daha düşük görüntü yanması riski sunar. Ancak, microLED kullanan ekranları bulmak zordur. MicroLED’lerin yüksek maliyeti ve son teknoloji ürün yapısı, bu teknolojiyi kullanan büyük ekranların son derece pahalı olduğu anlamına gelir. Henüz yaygın olarak kullanılmasa da, microLED’ler büyüyen otomotiv teşhir pazarında ana akıma girmek üzeredir.
MicroLED’lerin Avantajları
Otomotiv Sektöründe MicroLED Ekranların GeleceğiMicroLED’ler, görüntüleri görüntülemek için piksel başına üç mikroskobik LED’ler kullanır. Ekran denetleyicisi, her bir LED’i ayrı ayrı açıp kapatarak yüksek düzeyde kontrast ve renk kontrolü sağlar. Bu LED’lerin kontrolü de son derece hızlıdır, dolayısıyla nanosaniyeler içinde açılıp kapatılabilirler.
Organik LED’ler (OLED’ler) aksine, bir pikselin rengini veya ışık yoğunluğunu değiştirmek için mikro saniyeler geçmesi gerekir. Ve sonuç olarak gözle görülür şekilde daha yavaş tepki sürelerine sahip olabilir. LCD’ler ise nispeten daha da yavaştır, ancak MicroLED’lerin diğer faydaları arasında yüksek piksel yoğunluğu (inç başına 14.000 piksele kadar özel ekranlar sunar), geniş bir renk gamı ve yüksek ekran ömrü bulunur.
Otomotiv Sektöründe MicroLED Ekranların Geleceği
Örneğin OLED TV’ler, bu ekranların nasıl yapıldığına bağlı olarak yaklaşık 30.000 saatlik bir kullanım ömrü sunmaktadır. OLED’ler, görüntü üretmek için organik karbon ve hidrojen bazlı kimyaya bağlıdır ve OLED ekranları nem, oksijen ve ısı nedeniyle bozulmaya karşı hassas hale getirir. MicroLED’ler, çevresel koşullara çok daha dayanıklı olması gereken inorganik bir bileşik olan galyum nitrür kullanır.
MicroLED’ler en azından teoride görüntü yanması riski içermez. LED’lerde kullanılan inorganik bileşikler, OLED’lerde kullanılan organik bileşikler kadar bozulmaya karşı hassas değildir; bu, statik görüntülerin microLED ekranda art görüntü bırakma olasılığı olmayacağı anlamına gelir. Bir microLED ekran, OLED’lerin aksine renk filtresi gerektirmeyecek ve ek güç çekmeden OLED’lerden daha fazla ışık üretilmesini sağlar.
MicroLED’ler, özellikle LCD ekranlarla karşılaştırıldığında, sadelikleri nedeniyle güç açısından çok verimlidir. Daha düşük güç tüketimi ve geliştirilmiş parlaklık, üreticilerin enerji açısından daha verimli televizyonlar ve düşük güçlü ekranlar tasarlamasına yardımcı olabilir. MicroLED ekranların üretimi için mevcut maliyetler yüksek olsa da, MicroLED’ler uzun vadede oldukça düşük maliyetlidirler. Bununla birlikte, microLED’ler aydınlatma kontrolü için baskılı devre kartları gibi OLED’lerde de bulunan donanımı kullanır. Sonuç olarak üreticiler, microLED ekran üretim maliyetlerini azaltmak için mevcut tasarım stratejilerini uygulayabilir.
MicroLED’ler Henüz Neden Popüler Değildir?
Tüm bu avantajlara rağmen tüketicilere sunulan çok az sayıda microLED ekran bulunmaktadır. Örneğin ilk microLED televizyon sadece 2018’de piyasaya lensa edilmiştrir. Ürün, lüks tüketici pazarına pazarlanan 146 inçlik devasa bir televizyon olan Samsung’un “The Wall”ıydı. Aynı zamanda bir Samsung ürünü olan televizyonun 110 inç 4K modeli 2021’de piyasaya sürülmüştür. Ürünün perakende fiyatı 156.000 dolardı ve bu fiyat çoğu tüketicinin fiyat aralığının oldukça üzerinde bir fiyattır. Daha küçük ve daha uygun fiyatlı sürümleri planlanmış, ancak muhtemelen yüksek üretim maliyetleri ve beklenmedik üretim zorlukları nedeniyle gelecek yıllara ertelenmiştir.
MicroLED’ler, OLED ve LCD teknolojisinin mükemmel bir devamı gibi görünse de, kısmen teknolojinin ne kadar yeni olduğuyla alakalı olarak pahalıdırlar. Yeni ekran teknolojisinin ilk uygulamaları genellikle böyledir ve üretim maliyetlerinin düşmesi biraz zaman alabilir. Televizyonlar gibi büyük tüketici cihazları, şu anda pahalı olan microLED’lerin çoğunu gerektirir. Bu, daha büyük ekranların daha önemli bir zorluk olabileceği ve daha küçük ekranlı daha az iddialı projelerden daha önemli bir yatırım gerektirebileceği anlamına gelir.
Zamanla, üreticiler teknoloji hakkında daha fazla şey öğrendikçe maliyetleri önemli ölçüde azaltabilirler. Yeni bir teknoloji lüks bir pazarda müşteri bulursa, üretim alanındaki inovasyon ile bu teknolojinin lüks olmayan kitlelere de taşınabilmesi için bir şans yakalanabilir. Bununla birlikte, erken dönemde daha deneme aşamasında olan tasarımların maliyetli olması muhtemeldir. Yakın vadede, microLED’lerin yüksek maliyeti, erken çığır açan ürünlerin daha küçük ekranlar şeklinde gelmesi gerekebileceği anlamına gelebilir.
MicroLED’in izleyicisini televizyon ekranları ve bilgisayar monitörleri gibi geleneksel tüketici pazarlarında bulamaması olasıdır. Ancak bunun yerine, otomotiv bilgi-eğlence ekranları ve dijital gösterge kümeleri gibi hızla büyüyen niş pazarlar, yeni teknolojinin ihtiyaç duyduğu temeli sağlayabilir.
MicroLED Otomatik Ekranların Ortaya Çıkışı
Büyük, dijital merkez bilgi ekranlarının ve bilgi-eğlence sistemlerinin artan yaygınlığı, düz panel ekran teknolojisini otomobil endüstrisi için çok daha önemli hale getirmiştir. Otomotiv ekranları, akıllı telefonların, tabletlerin, dizüstü bilgisayarların ve monitörlerin hemen arkasından beşinci en büyük küçük ve orta panel ekran pazarıdır.
LCD gibi daha geleneksel teknolojiler popülerliğini korurken, BOE, AUO, TCL ve Tesla ışık kaynakları tedarikçisi EOI gibi giderek artan sayıda elektronik üreticisi yeni microLED otomatik ekranlar için ya geliştiriyor ya da sertifika almaya başlamaktadır. Otomotiv aydınlatma üreticileri de yeni far sistemlerinde microLED kullanmaya başlamaktadır. 2019 yılında otomotiv aydınlatma ve elektronik sağlayıcısı Hella, 30.000’den fazla piksele sahip yeni bir microLED aydınlatma sistemi geliştirdiğini duyurmuştur.
Duyuruda şirket ayrıca “Avrupalı bir premium üretici tarafından büyük ölçekli üretim için yeni aydınlatma sistemi sipariş edildiğini” ve sistemin seri üretiminin 2022’de başlayacağını açıklamıştır. Ancak, yeni otomotiv ürünlerinin uzun sertifikasyon döngüsü ve erken dönem microLED ekranların yüksek maliyeti, microLED ekranın benimsenmesini geciktirebilir. Küçük ekranlarda bile, microLED’lerin yüksek maliyeti muhtemelen bir engel teşkil ediyor ve otomotiv yönetmelikleri, yenilikçi ürünlerin piyasaya çıkmadan önce belirli engelleri aşması gerektiği anlamına gelmektedir.
Otomotiv Sektöründe MicroLED Ekranların GeleceğiŞu anda Tesla ve Çinli elektrikli araç (EV) üreticisi Arcfox gibi en son otomotiv teknolojisini benimsediği bilinen üreticiler bile mikro LED’ler gibi teknolojiler yerine LCD ekranları kullanmaya devam etmektedir. Şu an için, otomobillerine microLED ekranlar kurmak isteyen tüketicilerin bunun yerine VueReal gibi üreticilere bakmaları gerekecektir. Şirket, özel microLED ekran değiştirmeleri tasarlamak için doğrudan OEM’lerle ortaklık yapmaktadır.
Yine de teknoloji, yakında LCD’ler için uzun ömürlü, düşük maliyetli ve enerji açısından verimli bir yedek malzeme olarak hizmet edebilir. MicroLED’ler, geliştirilmiş kullanım ömrü ve ayrıntı düzeyi biçiminde OLED’lere ve LCD’lere göre büyük avantajlar sunar. Küçük boyutlu otomotiv ekranları da üretim maliyetlerini önemli ölçüde azaltır. Deneysel microLED ekran üreticileri için, bu fırsat ve azaltılmış maliyet kombinasyonu, otomotiv pazarını erken dönem microLED ekranlar için daha çekici bir seçenek haline getiriyor.
Şu anda yaygın olarak kullanılmasalar da, otomotiv aydınlatma ve teşhir endüstrilerindeki yenilikler bunların benimsenmesini teşvik edebilir. Televizyon üreticilerinin bu teknolojiyi kullanma planları vardır ve büyük otomobil üreticileri ile aydınlatma tasarımcıları arasındaki ortaklıklar, microLED ekranların erken üretimini teşvik etmeye yardımcı olabilir. Gelecek yıl, ilk microLED ekranlar otomobillerde mevcut olabilir, ancak tüketicilerin bir ekranı güvenceye almak için araç OEM’lerinden ziyade ekran ve aydınlatma üreticilerine gitmesi gerekebilir.
Her yıl popüler olan videolar çok tıklanan ve çok izlenen vi...
Teknoloji hayatımızın her alanını kapsamakla birlikte artık ...
2018 yılında yeni bir telefon almak istediğiniz büyük karars...
Wallpaper fotoğrafları internet ortamında en çok aranan foto...
Arama motorlarında yapılan bir takım çalışmaları içermekte o...
Sosyal paylaşım sitelerinde özellikle hiç kullanmasanız bile...
Dünya üzerinde en çok tercih edilen dosya sıkıştırma ve sakl...
Araba günümüzde ihtiyaç olmasına rağmen sigorta ve kasko ücr...
Sahip olduğunuz binlerce liralık akıllı cihazınızı korumak v...
Hayatımızın her alanın kendimizi ifade etme isteği duyabilme...
Deep web görünen dağın görünmeyen yüzü anlamını en kuvvetli ...
Sinema severler boş zamanlarını ve hafta sonlarını film izle...
Kariwa Nükleer Santrali, Japonya‘nın Niigata Eyaleti’nde, Ja...
İnternet siteleri işletmeler için çok önemli reklam alanları...
Servis olarak bizler İstanbul'un dört bir yanına sizler için...