Çocukların İnadı Nasıl Kırılır?
Bir çok ebeveyn çocuğunun sürekli olarak inat etmesi ve ‘hayır’ dediğiniz halde inatçı tutumlarını sergilemeye devam ediyorsa aslında sizinde bazı davranışlarınızı gözden geçirmeniz gerekebilir. Peki inatçı davranışlarda bulunan çocuklara nasıl davranmalı? Çocuğun inadı nasıl kırılır? Acıbadem Fulya Hastanesi Psikolog Sena Sivri çocukları inatlaşmaya iten 8 nedeni anlattı, ebeveyn olarak neler yapılması gerektiği konusunda önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.
ÇOCUĞUNUZUN ‘İNAT’ ETMESİNİN 8 NEDENİ!
Söz dinlemiyor, ağlıyor, bağırıyor, kendini yerden yere atıyor… “Hayır” ise onun en favori kelimesi… Çocuklarda en sık 2-6 yaş arasında ortaya çıkan ve ebeveynleri oldukça zorlayabilen ‘inatlaşma’ sanılanın aksine bir sorun değil, duygusal gelişim ile benlik algısı oluşumunun olağan bir parçası. Acıbadem Fulya Hastanesi Psikolog Sena Sivri engellenme hissi ortaya çıktığında çocuğun öfkelenmesinin ve kendi dediğini yaptırmaya çalışmasının onun gelişim sürecinin sağlıklı ilerlediğinin bir göstergesi olduğuna dikkat çekerek, “Çocuklar haz ilkesiyle hareket ederler, benmerkezci bir yapıları vardır ve hep kendi istedikleri olsun isterler.
Kurallar ve engellenmelerle karşılaştıklarında da bunları kabul etmek istemez, itiraz ederler. Bireysellik gelişimi için gereklidir bu inatlaşma hali ve aslında çocuğun ‘ben de varım’ deme şeklidir” diyor.
OTORİTER DAVRANIYOR OLABİLİRSİNİZ!
Aşırı otoriter yetiştirme tarzına sahip ebeveynlerin çocuklarında bu otoriteye karşı inatlaşmanın çok daha yoğun görüldüğü yapılan araştırmalarda ortaya konmuş.
Ne yapmalı? Çocuklarda 2-6 yaş arasındaki inatçılığın gelişim sürecinin normal bir parçası olduğunu unutmayın ve reddedici, inatlaşmaya yönelik ya da cezalandırıcı tepkiler vermeyin.
ISRAR EDİYORSA…
Çocuğun ‘hayır’ dediğine, herhangi bir açıklama yapmadan ısrarcı olunması da inat etmesine neden olabiliyor. Bu dönemde bireyselliğini ispat etmeye çalışan ve sorgulayan çocuk için tek başına ‘hayır’ yanıtı alması engellenme duygusundan başka bir sonuca yol açmıyor.
Ne yapmalı? Neden ısrarcı olduğunuzu sakince açıklamalı, çocuğunuzun bu duruma dair başka soruları varsa yanıtlamalısınız.
Sponsorlu BağlantılarYağlı cilt tipine sahip olanların ne yazık ki tek sorunu cil...
Fotoperiyodizm, bitki ve hayvanların gece ve gündüz uzunluğu...
Dudak çatlamaları bir hayli can sıkıcı olabiliyor. Sadece du...
Üsküp, 1991’de Yugoslavya’dan bağımsızlığını ilan eden Kuzey...
İnsanlar sevdikleri kişilere özel günlerde ya da onlara özel...
Çocukların büyüme ve gelişmesinin hem sağlıklı hem de normal...
Hafta sonları göz açıp kapayana kadar geçip gider. Pazartesi...
HGS kullanımlarının yaygınlaşması sonrasında trafikte büyük ...
Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Karagözlü, tur...
En kötü felaketlerden olan yangınların önlenmesi kolay olmas...
Dopamin, diğer sinir hücrelerine sinyal göndermek için nöron...
Tesettür nedir? Tesettürün hayatımızdaki yeri nedir sorusu g...
Evliliklerin belirli bir aşamadan sonra çekilmez hale gelmes...
Anayasa mahkemesi ülkemizde bulunan 6 yüksek yargı organında...
Askerlik yapacak gençlerin üniversite mezunu olduktan sonra ...