Çocukların İnadı Nasıl Kırılır?
Bir çok ebeveyn çocuğunun sürekli olarak inat etmesi ve ‘hayır’ dediğiniz halde inatçı tutumlarını sergilemeye devam ediyorsa aslında sizinde bazı davranışlarınızı gözden geçirmeniz gerekebilir. Peki inatçı davranışlarda bulunan çocuklara nasıl davranmalı? Çocuğun inadı nasıl kırılır? Acıbadem Fulya Hastanesi Psikolog Sena Sivri çocukları inatlaşmaya iten 8 nedeni anlattı, ebeveyn olarak neler yapılması gerektiği konusunda önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.
ÇOCUĞUNUZUN ‘İNAT’ ETMESİNİN 8 NEDENİ!
Söz dinlemiyor, ağlıyor, bağırıyor, kendini yerden yere atıyor… “Hayır” ise onun en favori kelimesi… Çocuklarda en sık 2-6 yaş arasında ortaya çıkan ve ebeveynleri oldukça zorlayabilen ‘inatlaşma’ sanılanın aksine bir sorun değil, duygusal gelişim ile benlik algısı oluşumunun olağan bir parçası. Acıbadem Fulya Hastanesi Psikolog Sena Sivri engellenme hissi ortaya çıktığında çocuğun öfkelenmesinin ve kendi dediğini yaptırmaya çalışmasının onun gelişim sürecinin sağlıklı ilerlediğinin bir göstergesi olduğuna dikkat çekerek, “Çocuklar haz ilkesiyle hareket ederler, benmerkezci bir yapıları vardır ve hep kendi istedikleri olsun isterler.
Kurallar ve engellenmelerle karşılaştıklarında da bunları kabul etmek istemez, itiraz ederler. Bireysellik gelişimi için gereklidir bu inatlaşma hali ve aslında çocuğun ‘ben de varım’ deme şeklidir” diyor.
OTORİTER DAVRANIYOR OLABİLİRSİNİZ!
Aşırı otoriter yetiştirme tarzına sahip ebeveynlerin çocuklarında bu otoriteye karşı inatlaşmanın çok daha yoğun görüldüğü yapılan araştırmalarda ortaya konmuş.
Ne yapmalı? Çocuklarda 2-6 yaş arasındaki inatçılığın gelişim sürecinin normal bir parçası olduğunu unutmayın ve reddedici, inatlaşmaya yönelik ya da cezalandırıcı tepkiler vermeyin.
ISRAR EDİYORSA…
Çocuğun ‘hayır’ dediğine, herhangi bir açıklama yapmadan ısrarcı olunması da inat etmesine neden olabiliyor. Bu dönemde bireyselliğini ispat etmeye çalışan ve sorgulayan çocuk için tek başına ‘hayır’ yanıtı alması engellenme duygusundan başka bir sonuca yol açmıyor.
Ne yapmalı? Neden ısrarcı olduğunuzu sakince açıklamalı, çocuğunuzun bu duruma dair başka soruları varsa yanıtlamalısınız.
Sponsorlu BağlantılarKonforu Olağanüstü Gösteren Kapitone Tasarımlı Koltuklar, Ko...
Bu makalede siz değerli okuyucular için E2 yatırımcı vizesi ...
Sofra tuzu veya sodyum klorür olarak da bilinen tuz, sodyum ...
Beynimiz neden çıkartma, eksiltme, sadeleşme yoluyla gelişme...
İnsanlar sevdikleri kişilere özel günlerde ya da onlara özel...
Arabalar her zaman gerçek bir ihtiyaç ve cankurtaran olmuştu...
Heterozigot organizma, genetik materiyalinin iki allel açısı...
Bilindiği gibi ülkemizde bazı sorunlar yaşarız. Bu sorunları...
Bayanların güzelliklerine güzellik katan saçlarına ekstra ba...
Bu yıl otomobil tutkunları için heyecan verici yeniliklerle ...
Tesettür nedir? Tesettürün hayatımızdaki yeri nedir sorusu g...
Kahve, Rubiaceae ailesinin Coffea cinsinden tropikal çok yıl...
Keratin bakımı, özellikle çok kabaran, elektriklenen veya ad...
Evlerimiz kendimizi güvende hissettiğimiz, sevdiklerimizle b...
HGS kullanımlarının yaygınlaşması sonrasında trafikte büyük ...