Mitoloji ile Dünya Arasındaki İlişki

Sponsorlu Bağlantılar

Açıklanamayan bazı şeyler ve durumlar için insanoğlunun başvurduğu kaynaklardan biridir mitoloji. Mitolojinin büyük bir kısmı evrenin nasıl oluştuğuyla alakalıdır. Evrenin, dünyanın, insanın nasıl yaratıldığını mitoloji kendisine has biçimde açıklamıştır. Her kültürün kendine ait bir mitolojisi vardır. Her kültür kendi mitolojisine göre bu yaratılışı açıklamıştır.

Doğa insanlar için hem çok güzel hem de bilinmezliklerle doludur. Bu durum insanlarda doğada bir anlam arama arzusunu uyandırmıştır. Anlam arayışının sonucunda dünyayla ilgili birçok mit türemiştir.

Dünyanın yaratılışıyla ilgili pek çok hikaye vardır. Çoğu kültüre göre dünya dişi, gökyüzüyse erildir. Bu yaratılışın temelini oluşturur. Gökyüzü ve dünya birbirinden ayrılmalıdır. Yahudi ve Hıristiyan geleneğine göre Tanrı gökyüzü ve suları birbirinden ayırmıştır. Bu ayrılığın üçüncü gününde dünya yaratılmıştır. Bazı mitolojik hikayelere göre de yeryüzü suların içinden çıkmıştır. Çin mitolojisine göre Pan Gu bir insana göre çok büyük bir boyuttadır. Pan Gu önce bir baltayla yeryüzü ve göğü birbirinden ayırmış, sonra gökyüzünü yukarıya itmiştir. Bu hareketliği zorluğu sonucunda Pan Gu ölmüştür. Ölen Pan Gu’nun bedeni dağlara, nefesi rüzgara ve kemikleri minerallere dönüşmüştür.

Antik Yunan mitolojisine göre dünya tanrılar tarafından yaratılmıştır. Gaia, dünyanın temsilcidir. O, dağları ve gökyüzünü dünyaya getirmiştir. Gaia ve Uranos’un birlikteliğinden birçok çocuk dünyaya gelmiştir. Gaia, Uranos ile olan birlikteliğin devam etmesini istemez. Oğlu Kronos’a babasını hadım etmesi için bir orak verir ve bu orakla gökyüzü, dünyadan ayrılır.

Mitoloji ile Dünya Arasındaki İlişki

Dağlar mitolojide önemli bir yere sahiptir. Çünkü dağlar dünyadaki göğe en yakın yerlerdir. Yüksekliği ve sessiz, sakinliği nedeniyle tanrıların yaşadığı yer olarak da kabul edilirler. Yunan tanrılarının Olympos Dağı’nda, Kenan tanrılarının Saphon Dağı’nda yaşadığına inanılır.

Budistlerin Sumeru dedikleri dağa sadece kalbi çok temiz olan insanlar çıkabilir. Japonlar Fuji Dağı’nı kutsal bir yer sayar. Şinto efsanesine göre Takamagahara tanrıların yurdudur. Efsaneye göre bu yurt Takaçiho Dağı’nın üzerinde yer alır. Helgafel Dağı kutsal dağ olarak kabul edilmiştir. Bu nedenle bu dağa yıkanılmadan önce bakılamaz.

Musa, Sina Dağı’nda Tanrı’yla konuşmuş ve On Emir’i burada almıştır.

Tufanlar

Tufanlar en sık Asya ve Ortadoğu mitolojisinde geçer. Tanrılar kızıp insanları yok etmek istedikleri zaman tufanları oluşturur.

Gılgamış Destanı’nda Enlil, kardeşi Enki’ye bir tufan gönderecektir. Bundan haberdar olan Enki, Utnapiştim’den bir gemi yapmasını ister. Tufan bittikten sonra Utnapiştim, Enlil’e bir kurban sunacaktır. Kurban verebilmek için kuru toprak bulması lazımdır. Kuru toprağı bulması için bir kuşu görevlendirir.

Zeus ise dünyayı sular altında bırakmak ister. Bunun için Deukalion’dan erzak çantası hazırlamasını ister. Deukalion ile karısı dokuz gün boyunca suların içinde sandıkla dolaşır. Onlar karaya döndüklerinde Zeus insanları yaratmalarına izin verir. Omuzlarının üzerlerinden taşlar fırlatırlar ve insanlar tekrar yaratılmış olur.

Hindu mitolojisinde yer alan Vişnu balık şeklini alır ve Manu’yu tufandan haberdar eder. Böylelikle Manu tufandan kurtulmuş olur.

Denizler

Mitlojiye göre denizler tehlikelidir. Çünkü içerisinde canavarlar bulunur. Kitabı Mukaddes’te geçen Leviathan ve İskandinav mitolojisindeki Midgard Yılanı denizlerde yaşayan tehlikeli canavarlardandır.

Mitolojiye göre denizlerin hükümdarları genellikle tanrılardır. İskandinav mitolojise göre denizlerin hakimi bir dev olan Egir’dir. Yunan mitolojisinde ise denizlerin hakimi Poseidon’dur. Poseidon deniz nympha’sı olan Amphitrite’yle evlenir ve çocukları olur. İkisinin çocuklarından biri olan Triton, deniz kabuklarıyla dalgaları dindirebilir. Poseidon ve Amphitrite’nin çocuklarından biri olan Kharybdis ise bir canavardır. Poseidon kızdığı zaman su baskınları ve depremler olur. Poseidon’u sakinleştirmek için atlar ve arabalar denize atılır.

Sponsorlu Bağlantılar
Yazıyı Sosyal Ağda Paylaş

Mutlu bir Yaşantı Mümkün mü?
Havas ilmi alan medyumların altıncı hislerinin gelişmiş olma...
Yiyecek Seçimi Konusunda Yararlı Bilgiler
Laboratuvar çalışmaları, tam bir geçmişe ve fiziksel muayene...
Banyo Dekoru Nasıl Olmalı?
Banyosunu yeniden tasarlamak isteyenler buraya! Evin diğer a...
300 TL ye Kurbanlık Var Mı?
Kurban bayramına yaklaşmamızla birlikte ucuz kurbanlık araya...
Birliktelikte Kadınların En Çok Yaptığı Hatalar
Kadınların bilinçaltında ilişki ile ilgili olarak 5 tane tem...
Dopamin Fazlalığının Etkileri Nelerdir?
Dopamin, diğer sinir hücrelerine sinyal göndermek için nöron...
Sondakika Haberler – ERTANHABER
Bugün gündemde ne var, neler oldu haberler neler diye merak ...
En Çok ve En Az Şeker İçeren Meyveler
Meyvelerin beslenmedeki yerleri önemlidir. Meyveler sağlık i...
Yağlı Ciltler İçin Makyaj Önerileri
Yağlı cilt tipine sahip olanların ne yazık ki tek sorunu cil...
Evimizde Bahar Dekorasyonu
Nisan ayı ile beraber hepimiz kendimizi daha enerjik ve canl...
Yaşam Süresi Yönetimi ile Hastalıkların Tedavisi Aynı Şey midir?
Yaşam süresi yönetimi, kişinin yaşamını sürdürme prosedürü o...
Zorlu Arazi Şartları İçin Tasarlanmış Römorklar
Engebeli yok şartlarında yük taşımak için özel olarak üretil...
Krillerle İlgili İlginç Gerçekler
Kriller, hayvanlar âleminin eklembacaklılar şubesinin, kabuk...
Teoride Öğrenmek mi Gezerek Öğrenmek mi?
Tarihi değerleri ve doğası ile ülkemiz, dünya üzerinde bir c...
Anason Yağı Nedir, Fayda ve Zararları Nelerdir?
Anason bitkisi Asya kökenli olsa da Doğu Akdeniz bölgesinde ...