Nörotik Ekskoriasyon (Deri Yolma) Bozukluğu Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar

Zaman zaman derinin kabuk tuttuktan sonra veya darbelere maruz kaldıktan sonra kişi tarafından soyulması normal bir durumdur. Ancak bazı kişiler için bu deri yolma kronik bir durum olabilir. Sık sık deri yolma, mevcut yaraları tahriş edebilir ve hatta yenilerinin oluşmasına neden olabilir. Ayrıca bu fazladan aşınmaya ve yaralanmaya neden olabilir. Bu devam eden durum, cilt yolma bozukluğu veya ekskoriasyon denilen bir duruma dönüşebilir. Bu bozukluğu olan insanlar derilerini yolmayı alışkanlık veya dürtü haline getirirler. Ve bunu sık sık bu dürtülerini kontrol etmek için mücadele ettikleri bir şikâyet olarak tanımlarlar.

Bazı kişiler günde birkaç kez derilerini birkaç dakika boyunca yolabilirken bazıları da her gün birkaç saat boyunca sürekli olarak bunu yapabilirler. Deri yolma bozukluğu yaygın değildir, ancak iyi bir şekilde belgelenmiştir ve obsesif kompulsif bozukluk (OKB) ile ilişkili zihinsel bir sağlık durumu olarak kabul edilir. OKB’li herkes cilt yolma bozukluğu geliştirmez, ancak bu bozukluğu yaşayan birçok kişi de sıklıkla OKB sağlık sorunları yaşanmaktadır. Bu rahatsızlığın neden gelişebileceği ve nasıl yönetilebileceği de dahil olmak üzere, bilgiler aşağıda bildirilmiştir.

Belirtileri

Deri yolma bozukluğunun belirti ve semptomlarını anlamak, belirli davranışların normal bir seyri sonucunda bunu yapmanın seçilmesine bağlı olup olmadığını veya daha ciddi bir şeyi işaret edip etmediklerini fark etmek yardımcı olabilir. Örneğin, ciltte bir yaranın iyileşirken sık sık kaşıntı yapması ve kişilerin derisini çizmesine neden olabilir. Fakat bu deri yolma bozukluğundan nadiren sorunludur. Mesela bu durumun aksine birçok tavsiyeye rağmen, birçok kişi sivilce ve siyah noktalardan birini yolmayı tercih etmektedir. Bununla birlikte, cilt yolma bozukluğu olan kişiler, o bölgenin tekrar kanatıncaya veya iltihaplanıncaya kadar yolmaya devam edebilirken şişlik, sivilce veya diğer cilt lezyonlara da sebep olmaktadırlar. Ayrıca tırnaklarının ve ayak tırnaklarının etrafındaki deriyi de seçebilirler.

Bazen, bozukluğu olan kişiler yolunan alanların sadece onları tekrar yolabilmek için iyileşmesine izin verirler. Bu durum aşılması zor bir alışkanlık ve dürtü döngüsüdür. Deri yolma bozukluğunun diğer belirti ve semptomları:
• Kusurları gidermeye çalışmak: Bazı insanlar cildi tekrar tekrar yolar veya ciltlerinde gördüklerini düşündükleri kusurları ovalayarak temizlemeye çalışırlar. Bu da ek lezyonlara, kesiklere ve yaralara neden olabilir.
• Sosyal ve mesleki aksamalar: Bu rahatsızlığı olan bazı kişiler derilerini günde birkaç kez yolarlar. Bazıları da bir seferde birkaç saat boyunca yolmaya devam ederler. Her iki durumda da, davranış sosyal ve mesleki yaşamlarında önemli bir aksamadan dolayı olabilir.
• Sık sık toplanmaya bağlı yara ve enfeksiyonların geliştirilmesi: Hastalık uzun süre süren enfeksiyonlara, lezyonlara ve yaralara neden olabilir. Enfeksiyonlar antibiyotik ile tedavi gerektirebilir.
• Derisi nedeniyle halka açık olaylardan kaçınmak: Sık sık derinin yolunması, cildi lezyonlara ve yara izlerine kaplayabilir. Bu duruma sahip bazı kişiler, bu yolunan bölgenin görüntüsünden dolayı daha az kıyafet gerektiren plaj, spor salonu veya mekânlardan kaçınabilir.

Sponsorlu Bağlantılar
Yazıyı Sosyal Ağda Paylaş

Kortizon Nedir? Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?
Kortizon Nedir? Kortizol Wintersteiner ve E. Kendall tara...
Sarımsak Yutmanın Yararları Nelerdir?
Son dönemde hormonlu yiyeceklerin zararlarından korunmak, sa...
Kozmetik ve Makyaj Yapmanın Dezavantajı
Tüm bayanlar olarak kullandığımız kozmetik ürünleri ve yaptı...
Diyojen Sendromu Nedir?
Diyojen Sendromu genel olarak; aşırı ilgisizlik, apati, sosy...
Her Seferinde Düşük Yapmanın Nedenleri
Bir hamileliğin gerçekleşmesinde, maternal organizmanın embr...
Miyom Nedir? Belirtileri ve Tedavi Şekilleri
Miyom Nedir? Miyom, rahimde meydana gelen dokularda oluşa...
Toz Piresi Isırığı Belirtileri Nelerdir? Toz Piresi Tedavisi
Toz pireleri, mikroskobik boyutlarıyla evlerimizde yaygın ol...
İnsan Neden Yaşlanıyor? Kaç Yaşından Sonra Yaşlanırız?
İnsanlar neden yaşlanır? Bu soruya yanıt vermek, biyoloji, g...
STEROID NEDIR?
Beklometazon dipropiyonat adı altında daha tanıdık BecotideB...
Pap Smear Testi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Rahim ağzı kanseri rahmin alt kısmındaki hücrelerde gelişen ...
Öksürüğe İyi Gelen Doğal Yöntemler Nelerdir?
Kış aylarının hastalıkla dolu yüzünü gördüğümüz şu günlerde ...
Yüzdeki Lekeler için Bitkisel Maske Tarifleri
Sivilce izleri, yara izleri, pütürlü bir görünüm, güneş leke...
Sürekli Üşümenin Nedenleri Nelerdir? Aşırı Üşüme
Üşümek sürekli olmadığında bir sorun teşkil etmesede, çevren...
Varikosel Nedir? Nasıl Ortaya Çıkar?
Varikosel, erkeklerde olan testislerden kalbe giden toplarda...
Kan Sulandıran Yiyecekler ve Kan Koyulaşması
Kan sulandıran yiyecekler özellikle kan hastalığı olan kişil...