Boğaz Pastili Nedir? Evde Doğal Pastil Nasıl Yapılır?

Sponsorlu Bağlantılar

Genel olarak boğaz ağrıları yaşandığı durumlarda doktor veya çevremiz tarafından doğal tedavi yöntemi olarak pastil kullanımı önerilir. Özellikle kış mevsiminde TV reklamlarından veya eczane tanıtımlardan gözümüze çarpan boğaz pastili aslında çok eski bir geçmişe sahiptir. Günümüz dünyasında çıkış noktası olarak piramitlerin doğuşuna kadar gittiği bilinmektedir. Mısır’da eski zamanlarda öksürüklerin ve boğaz ağrılarının giderilmesi için kullanılıyordu. Günümüzde de aynı amaç ile özellikle grip, faranjit durumunda kullanılmaya devam edilmektedir. Mısır tarihinde M.Ö. 1000’li yıllara kadar dayanan boğaz pastili genel olarak troka, cachou veya öksürük tatlısı olarak da isimlendirilmiştir. Bilinen üretim şekli genel olarak eşkenar dörtgen olsa da günümüzde daire şeklinde de yapıldığı görülmektedir.

Boğaz Pastili Nasıl Ağrıları Giderir?

Boğaz pastilinin kullanım şekli oral yani ağızda emilme şeklinde yapılmaktadır. Emilmeye başlanıldığında tükürük salgısı ile pastil içindeki maddeler kendini bırakır ve boğaz yoluna doğru ilerler. Boğaz bölgesindeki tahriş olmuş dokuların nemlendirilmesini ve dokunun eski haline gelmesine yardımcı olurlar. Böylece öksürük durumu son bulur ve boğaz ağrısı giderilir.

Fabrikasyon üretim boğaz pastillerinin bazılarında ise antibakteriyel veya ağrı kesici ilaçlar eklenmiştir. Buna benzer pastiller doktor tavsiyesi ile kullanılır. Bu nedenle masum görünen pastiller özellikle dört yaş altı çocuklarda doktor önerisi olmadan kesinlikle kullanılmamalıdır. Dört ve yedi yaşındaki çocuklar için de doktor önerisi olması durumda kontrollü olarak kullanılır. Yedi yaş üzerinde ise pastilin reçetesinde belirtildiği şekilde kullanılması gereklidir. Bu durumlar sağlıklı bireyler için geçerlidir. Özellikle şeker hastalığı veya bazı bitkilere alerjisi olan bireyler için kesinlikle doktor tavsiyesi alınarak kullanılmalıdır.

Doğal Boğaz Pastili Nasıl Yapılır?

Genel olarak hazır eczanelerden alınarak tüketilen fabrikasyon pastillere alternatif olarak evde de pastil yapımı mümkündür. Bunun için çeşitli bitki karışımı, tatlandırıcılar, kıvam verici olarak da şeker, bal veya pekmez türevleri kullanılmaktadır. İçerik olarak evde doğal pastil yapımı için aktarlardan elde edebileceğimiz bitkiler kullanılmaktadır. Özelliklerine göre en çok tercih edilen pastil yapım bitkilerini Meyan kökü, Adaçayı bitkisi, Hatmi çiçeği, Sığırkuyruğu bitkisi, Anason bitkisi, Papatya bitkisi, Tarçın bitkisi, Ekinezya bitkisi, Andız Otu bitkisi veya Zencefil bitkisi şeklinde sıralayabiliriz. Buna ek olarak toz şeker, süzme organik bal veya pekmez tarzı yine evde yapılmış ürünler kullanılmaktadır. Özellikle fabrikasyon pastil tabletlerinin fiyatının yüksek olması ve içeriğinde bazı kimyasal maddelerin olması genel olarak pastilin evde yapılmasına teşvik etmektedir.

Evde pastil yapımı için Adaçayı bitkisi, Hatmi çiçeği, Sığırkuyruğu bitkisi, Anason bitkisi ve Papatya bitkisi gibi en çok kullanılan bitkileri temin edin. Bu bitkilerden birer çay kaşığı kullanılacaktır. Daha sonrasında mümkünse bir yemek kaşığı kadar organik süzme bal, pekmez veya bunların türevlerini temin edin. Eğer organik olarak bulamadıysa bu durumda da yarım su bardağı kadar toz şeker kullanabilirsiniz. Seçtiğimiz bitkileri tabanı kalın küçük bir tencereye alın. Üzerine balı, şekeri, bir yemek kaşığı kadar limon suyunu ve yarım bardak içme suyunu ekleyip karıştırın. En son bir çay kaşığı toz tarçın ekleyin. Ocağın altını yakın 1-2 taşım kadar kaynatın. Kıvam alması için soğumaya bırakın. Kıvam almaya başladığında ise kalıplara veya fırın için kullanılan yağlı kağıt üzerine tatlı kaşığı yardımı ile serin. Katılaştıktan sonra buzdolabında bir gece bekletin. Bekletilen pasitllerden günde 4-5 tane olacak şekilde tüketebilirsiniz. Unutulmaması gereken ise pastil tedavi edici bir ürün değildir. Sadece vücudumuza direnç kazandırması hedeflenen gıda takviyesi ürünü olarak kullanılmalıdır.

Sponsorlu Bağlantılar
Yazıyı Sosyal Ağda Paylaş

En İyi Stres Azaltma Teknikleri
Stres kaygıya yol açabilir ve elbette ne birinin ne de diğer...
Hamilelik Belirtileri En Erken Ne Zaman Başlar?
Doğurganlık çağındaki birçok kadının adet gecikmelerinde ken...
Endometrial Kalınlık Nedir? Belirtileri ve Tedavi Şekilleri Nelerdir?
Endometrium uterus astarıdır ve kişinin doğurganlık yılları ...
Kulak Zarı Yırtılması Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Kulaklarımız bizim için hayati önem taşır, onlarla dünyadaki...
Yüzdeki Lekeler için Bitkisel Maske Tarifleri
Sivilce izleri, yara izleri, pütürlü bir görünüm, güneş leke...
Diyojen Sendromu Nedir?
Diyojen Sendromu genel olarak; aşırı ilgisizlik, apati, sosy...
Maden Suyunun Cilde Yararları Nelerdir?
Maden suyunun faydalarını bilmeyen hemen hemen yok gibi. Fak...
Mandalina Esansiyel Yağı Faydaları
Mandalina esansiyel yağı, cilt bakımında akne, çatlaklar ve ...
Ayak Kokusu Nasıl Giderilir Sorunsalı
Ayak kokusu genç yaşlı, kadın erkek demeden herkesin yaşayab...
Nörotik Ekskoriasyon (Deri Yolma) Bozukluğu Nedir?
Zaman zaman derinin kabuk tuttuktan sonra veya darbelere mar...
İshale Ne İyi Gelir?
Bazı formüller zor zamanlarda hayat kurtarır. İshal geçiren ...
En İyi Bahar Makyajı Nasıl Olmalı?
Kışı geride bıraktık ve bahar kendini her geçen gün biraz da...
Boyun Fıtığı Nedir? Boyun Fıtığı Tedavisi
Türk toplumunda en çok yaşanan sağlık sorunlarından biride b...
Doğru Uyku Kalp Problemlerini Engelliyor
Kalp sorunları günümüzde en çok görülen problemlerin başında...
Zehirlenme Belirtileri Nelerdir?
Her insan mutlaka birkez "Acaba zehirlendim mi?" sorusunu ke...