Miyom Nedir? Belirtileri ve Tedavi Şekilleri
Miyom Nedir?
Miyom, rahimde meydana gelen dokularda oluşan tümörlerden ibarettir. Kadınlarda en çok rastlanan tümör Miyom tümörüdür. Genellikle 35 yaşını aşmış kadınlarda daha fazla görülmektedir. Miyom sayısı kadınlarda değişiklik göstermekle birlikte birden fazla olabilmektedir. Miyomların sayılarının artmasına yada büyüklüklerinin artmasına neden olan ise kadınlara özgü olan östrojendir. Bu nedenle Miyom tümörlerinin kadınların üreme dönemleriyle birlikte hamilelik dönemlerinde çok daha fazla büyüdüğü görülmüştür. Aynı şekilde menopoz döneminde ise miyom tümörlerinin küçüldüğü tespit edilmiştir.
Miyomlar Kaç Çeşittir?
3 çeşit miyom bulunmaktadır. Bunlar sırasıyla Submuköz, İntramural ve Subseröz miyomlardır.
Submuköz Miyomlar: Rahmin iç bölgesinde oluşmakta olan miyomlardır. Bu miyom çeşiti en az görülen miyom çeşiti olmakla birlikte, kanama konusunda Submuköz tümörleri çok daha fazla etkilidir. Submuköz miyomlarda bu nedenle adet dönemlerinde kanamalar artmakta ve adet süreside uzamaktadır.
İntramural Miyomlar: Rahim bölgesinde bulunan kas dokularında bulunan miyom çeşitidir. İntramural miyomlar en sık rastlanan miyom türüdür. İntramural miyomlarda görülen şikayetler adet dönemlerinin artması, adet süresinin uzaması, kanama derecesinin artması, karın ağrısı ve diğer organlarda baskılama gibi şikayetler görülmektedir.
Subseröz Miyomlar: Rahmin dış bölgesinde büyüyen miyomlardır. Subseröz miyomlarda karın ağrısı başta olmak üzere, sırt ağrısı ve rahimde baskılama söz konusu olan şikayetler arasındadır.
Miyom Belirtileri Nelerdir?
Miyom tümörleri zaman zaman yakınmalara neden olmamaktadır. Bu yüzden her zaman belirti göstermemekle birlikte en sık rastlanan belirtileri ise şöyledir;
Kabız olma durumu,
Gaz sancıları,
Dolgunluk hissetme,
Karın ağrısı,
Aşırı idrara çıkma,
İlişki sırasında ağrı,
Bacaklarda ağrı,
Sırtta ağrı.
Miyom hastalığında bu belirtilerin yanı sıra her miyom hastalığında görülen en sık belirti ise kanamların artması ve adet süresinin uzaması olarak bilinmektedir. Yakınmaların küçük bir kısmı aşırı olmakla birlikte aşırı belirti göstermesi durumunda tedavi kaçınılmazdır. Bunun dışında birçok bayanda miyom tümörleri bulunmasına rağmen bu belirtilerin normal bir adet sancısı olduğu düşünülerek geçiştirilmektedir.
Miyom Teşhisi Nasıl Yapılır?
Jinekoloji ve radyoloji uzmanları tarafından öncelikle ultrasonografi kullanılarak miyom tümörü tespit edilir. Ancak, ultrasonografi her zaman işe yaramayabilir. Bu durumda ise manyetik rezonans cihazı kullanılmalıdır. Bu neden miyom teşhisi için MR çekilmesi gerekmektedir.
Miyom Tedavisi Var mıdır?
Miyom tümörlerinin belirlenmesinin ardından hastanın bu konuda şikayetleri olup olmadığı belirlenir. Eğer hasta miyom tümörlerinden dolayı herhangi bir sorunla karşılaşmıyor yada miyom belirtilerine neden olmuyorsa, bu durumda tedavi için herhangi birşey yapılmaz. Eğer, miyom sorunlara neden oluyorsa bu durumda miyomektomi, embolizasyon, hormon tedavisi, histerektomi tedavileri uygulanabilmektedir
Sponsorlu BağlantılarMeme dikleştirme ameliyatı, birçok kadının yaşadığı göğüs sa...
Sedasyon yeni bir tıp terimi. Son yıllarda çok duyulan bu ka...
Sarımsağın yararlarını başka bir makalemizde sizlere sunmuşt...
Hasarlı veya hassas bir dişle soğuk bir şeyi ısırmak, özelli...
Tüm bayanlar olarak kullandığımız kozmetik ürünleri ve yaptı...
Hastanede en çok uygulanan tedavi yöntemlerindne biride seru...
Hayatın en çok can alan hastaları içinde gösterilen kanser g...
Teknoloji ve Psikoloji: Birbirini Şekillendiren İki Dünya ...
Büyüme hormonunun (BH) sadece metabolik bir hipofiz hormonu ...
Kemoterapi veya radyasyon tedavisi ile öngörülen kanser iyil...
Zaman zaman derinin kabuk tuttuktan sonra veya darbelere mar...
Varikosel, erkeklerde olan testislerden kalbe giden toplarda...
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi hastanesinin web sitesi bulunmaktad...
Arı sokmalarına karşı alınması gereken bir takım önlemler bu...
Bölgesel incelme artık bakımlı kişilerin en büyük soruları h...