Diş Sağlığının Bağışıklıkla İlgisi Var Mıdır?

Sponsorlu Bağlantılar

Soğuk algınlığı, grip ve COVID-19 tehdidiyle birlikte bağışıklığı korumak her zamankinden daha önemlidir. Bağışıklık sisteminin düzgün çalışması üzerinde diş sağlığının da rolü bulunmaktadır. Ağızdaki diş eti hastalığı gibi sağlık sorunlarına neden olabilecek bakteriler bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Vücudun farklı bir yerinde bir sorun varsa bazen ağızda da belirtiler gösterecektir. Ağız sağlığı ve bağışıklık sistemi arasındaki bağlantı, ağızda bulunan bakterilerle ilgilidir. Doğal olarak ağızda sağlıklı bakteriler vardır. Ağzın sıcak nemli ortamı nötre yakın pH’ı bakterilerin gelişmesi için mükemmeldir. Ağız bakterileri yanakların içinde, dilde, diş etlerinde ve ağzın diğer bölgelerinde gelişir. Bu bakteriler ağızda gelişebilse de bazen vücudun diğer bölgelerine doğru yol alırlar. Bilim insanları, 24’ten fazla ağız bakterisi türünün vücudun diğer bölgelerindeki hastalıklar ve durumlarla ilişkisi olabileceğini düşünmektedir.

Bakteriler Kana KarışabilirDiş Sağlığı ve Bağışıklıkla Bağlantısı

Dişler her gün fırçalanmazsa veya diş ipi kullanılmazsa yiyecek parçaları kalır, bakterilerin çoğalmasına, kontrolden çıkmasına ve diş etlerinde iltihaplanmaya sebep olur. Bakteri büyümesi kontrolden çıktığında birçok komplikasyon ortaya çıkabilir. Diş çürükleri geliştikçe ve diş etleri çekildikçe veya diş eti iltihabından dolayı kanamaya başladığında bakteriler kan dolaşımına girebilir. Kana girdikten sonra, bu bakteriler bağışıklık sistemini tepkiye, C-reaktif protein veya CRP adı verilen bir maddenin serbest bırakmaya teşvik eder. Başlangıçta bu proteinin varlığı zararlı değildir ancak sürekli salınırsa başka sağlık sorunlarına neden olma riski vardır. Vücudun kendini koruması için sürekli olarak beyaz kan hücreleri üretmesi nedeniyle oral bakteriler ve enfeksiyonla savaşmak için bu sürekli gerginlik vücutta kronik iltihaplanmaya (sürekli düşük düzeyde) yol açabilir. Vücut beyaz kan hücreleri göndermeye ve enfeksiyonla savaşmaya devam ettiği için bağışıklık sistemi tükenir ve kişiyi hem kısa süreli hem de kronik hastalığa yatkın hale getirir. Bakteriler, kontrol edilmezse solunum sistemine de bulaşabilir.

Diş Sağlığı ve Bağışıklık

Bağışıklık sistemi vücudun her yerine bağlıdır. Vücudu istila eden herhangi bir bakteriye saldırmak ve onu öldürmek bağışıklık sisteminin görevidir. Bakteriler ağızda aşırı çoğaldığında, vücudun bağışıklık sistemi tepki verecektir. Bağışıklık sistemi, yabancı bulaşıcı organizmalara, mikroplara, alerjenlere ve daha fazlasına karşı korumaya yardımcı olmak için vücudun yerleşik savunma sistemidir. Pek çok insan, bağışıklık sisteminin bulunduğu belirli bir bölge olduğunu düşünür ancak aslında bu, vücudun her yerine giden birçok hücre, organ, protein ve dokudan oluşan bir sistemdir. Vücudun farklı bölgelerinde kesikler veya yaralar açıldığında vücut enfeksiyonlarla bu sistemle savaşabilir. Diş eti iltihabı ve periodontal hastalık, aşırı bakteri bolluğundan kaynaklanan iltihaplı hastalıklardır.

Bakterilerden gelen iltihaplanma, bağışıklık sistemine harekete geçmesi için sinyal verir. Bu inflamatuar bakteriler bağışıklık sisteminin düşmanıdır ve bağışıklık sisteminin mikrop öldürme tepkisini bozmak için yorulmadan çalışırlar. Bağışıklık sisteminin dikkatinin ağza odaklaması gerektiğinde, iltihaplanma ve enfeksiyonların meydana geldiği vücudun diğer bölümlerini gözden kaçırır. Bu durum bağışıklık sisteminin vücudun diğer bölgelerindeki istilacı bakterilere saldırmasını engelleyerek daha fazla iltihaplanmaya katkıda bulunur. Başka sağlık koşullarına sahip olmak sürecin şiddetini artırarak hastalığın vücudu ele geçirmesine neden olur. Bol bol dinlenmenin, uygun beslenmenin ve egzersiz yapmanın hastalıklarla mücadelede ve bağışıklık sistemini güçlü tutmada rol oynayabileceği bilinmektedir ancak dişlere ve diş etlerine iyi bakmak da bağışıklığı artırabilir. Daha iyi ağız sağlığına sahip olunursa, daha iyi bir genel sağlığa ve daha az hastalığa ya da soruna sahip olunması beklenebilir.

Otoimmün Hastalıklar ve Ağız SağlığıDiş Sağlığı ve Bağışıklıkla Bağlantısı

İmmünoloji dernekleri ağız bakterilerinden kaynaklanan hastalık ve bozuklukların, özellikle çürüklerin, diş eti hastalıklarının ve ağız kokusunun yaygın olduğunu açıklamaktadır. Otoimmün hastalıklar, kardiyovasküler hastalıklar gibi daha ciddi hastalıklar da kötü ağız sağlığına bağlanabilir. Ağızdaki bakterileri ağızda sağlıklı seviyelerde tutmak bağışıklığı da koruyabilir, böylece soğuk algınlığı, grip gibi yaygın hastalıklarla daha iyi mücadele edilebilir. Bağışıklık sisteminin bakteriler, virüsler ve daha fazlasıyla savaşmaya yardımcı olması kişilerin hiç hastalanmayacağı anlamına gelmemektedir. Aslında, genellikle kişi bir kez hastalanır ve vücudu bu hastalığa karşı bir direnç geliştirir, böylece bağışıklık kazanılır. Bununla birlikte, vücudun mücadele etmeye çalıştığı otoimmün hastalıklar ağız sağlığını bozabilir, ağız sorunlarına neden olabilir. Ağız sağlığını etkileyen otoimmün hastalıkların (yaklaşık 80’den fazladır) bazıları şunlardır:

Sjogren Sendromu: Bu sendrom tükürük bezlerin işlevini etkiler ve bu da ağız kuruluğunun bir nedeni olabilir. Tükürüğün daha az üretimi ve ağızda kuruma ağızda kronik kokuya, diş çürümesine ve diş eti hastalığına yol açabilir. Dişlere mineralleri geri kazandırmak, plakları ve yiyecekleri yıkamak için ağızda bol miktarda tükürüğün olması gerekir.

Crohn Hastalığı: Bu hastalık diş eti şişmesine, ağızda ülserlere ve dudak şişmesine neden olabilir. Hastalar bu durumu takip etmezlerse yeme ve yutmayla ilgili sorunlar yaşayabilir.
Skleroderma ve daha fazlası: Bu bağışıklık sistemi hastalığı ve Haşimoto hastalığı gibi diğerleri şişmeye ve yutma güçlüğüne neden olabilir.

Sponsorlu Bağlantılar
Yazıyı Sosyal Ağda Paylaş

Uzman Psikologlarla ile Zihinsel Sağlığınızı Destekleyin
Mersin, güneyin sıcak ve dinamik şehirlerinden biri olarak, ...
İnsan Sağlığına Etki Eden Etmenler Nelerdir?
İnsan sağlığına tesir eden etmenleri bilmek gerekir. Bunun e...
Kozmetik ve Makyaj Yapmanın Dezavantajı
Tüm bayanlar olarak kullandığımız kozmetik ürünleri ve yaptı...
Büyüme Hormonu Eksikliği ve Kardiyovasküler Sistem
Büyüme hormonunun (BH) sadece metabolik bir hipofiz hormonu ...
Ayak Kokusu Nasıl Giderilir?
Ayak kokusu hemen hemen herkesin karşılaşabildiği sorunlarda...
Kemoterapi Tedavisi ve Erkek Doğurganlığı
Kemoterapi veya radyasyon tedavisi ile öngörülen kanser iyil...
Böbrek Yetmezliği Belirtileri
Böbrek hastalıklarından böbrek yetmezliği kişinin tüm hayatı...
Masöz İstanbul Rahatlamanıza Nasıl Yardımcı Olabilir?
Başınız, boynunuz, sırtınız ve ayaklarınız dahil olmak üzere...
Çilin Oluşma Sebepleri Nelerdir?
Çil nadirende olsa toplumumuzda görülen bir durumdur. Çilli ...
Baş Ağrısı Nedenleri Nelerdir, Nasıl Geçer?
Baş ağrısı her insanın belli başlı dönemlerde karşılaşabilec...
Kalitesiz Terlikler Ağrıya Neden Olabiliyor
Günümüzde birçok insan vücudunda çeşitli ağrılar yaşamaktadı...
Tip 2 Diyabet Risk Faktörleri, Belirtileri, Yapılması Gerekenler
Glikoz vücut için önemli bir yakıt kaynağıdır. Tip 2 diyabet...
Çevremizdeki En Mikroplu Yerler
Mikroplar yemeklerde, havada, yaşanılan ve kullanılan ortaml...
Sarımsak Yutmanın Yararları Nelerdir?
Son dönemde hormonlu yiyeceklerin zararlarından korunmak, sa...
Ayak Kokusu Nasıl Giderilir Sorunsalı
Ayak kokusu genç yaşlı, kadın erkek demeden herkesin yaşayab...