Havuç Tohumu Yağının Faydaları

Sponsorlu Bağlantılar

Havuç tohumu yağının yararlarını öğrenmeye geçmeden önce havuç tohumu nedir, nasıl elde edilir ve nerelerden temin edilir? gibi soruların cevaplarını verdikten sonra havuç tohumu yağının faydalarını sizler için açıklayacağız. Havuç tohumu esansiyel yağı, Daucus carota botanik bitkisinin kurutulmuş tohumlarından buharla damıtılarak elde edilir. Bu yağ, havuç taşıyıcı yağı ile karıştırılmamalıdır, çünkü birbirinden oldukça farklıdır. Aromaterapi uygulamalarında kullanılan Havuç tohumu yağı, dolaşımın yanı sıra beyin ve sinir fonksiyonlarını da uyarır. Sıcak, topraksı, odunsu ve otsu kokusu, yorgunluk, halsizlik, kaygı ve stres duygularını azalttığı bilinen yatıştırıcı, ferahlatıcı ve topraklayıcı bir etkiye sahiptir.

Havuç tohumu kozmetik olarak cilt dokusunu tonlandırır, cildin sarkmasını önlemek adına sıkılaştırır ve cilt hasarlarını onarır. Vücuttaki toksinleri atarak bağışıklığı artırır, kas ve eklem iltihabını azaltır ve sıvı tutulmasını giderir. Tıbbi olarak kullanılan havuç tohumu esansiyel yağı, kan basıncını düşürür, enfekte olmuş cilt ve yaraların iyileşmesini kolaylaştırır, boğaz ağrılarını ve hıçkırıkları yatıştırır ve virüslerin neden olduğu rahatsızlıkları hafifletir.

Havuç Tohumu Yağının Tarihçesi

Havuç Tohumu esansiyel yağı, Avrupa’da daha yaygın olarak Yabani Havuç veya “Queen Anne’s Lace” olarak bilinen Daucus carota botanikinin kurutulmuş tohumlarından elde edilir . Havuç Tohumu Esansiyel Yağı genellikle hem havuç tohumu taşıyıcı yağı hem de, havuç taşıyıcı yağı ile karıştırılır. İlk taşıyıcı yağ, bir bitkisel yağın soğuk preslenmiş yabani havuç tohumlarıyla demlenmesiyle elde edilir. İkincisi ise bir bitkisel yağın yumuşatılmış halidir ve yabani havuç veya havuç kökü ile demlenmesinin ardından süzülmesinin sonucudur. Bu nedenle, her ikisi de aşılanmış yağlardır, ancak biri tohumlarla, diğeri kökle aşılanmıştır. Bununla birlikte, açıklaması yapılan bu uçucu yağ ise, çoğunlukla havuç tohumlarından buhar ile damıtılmaktadır.

Havuç tohumu Yağ’ının kullanımı, iltihabı yatıştırmak ve hazımsızlığı hafifletmek için kullanan eski Yunanlılar, Romalılar, Mısırlılar, Fransızlar ve Hintliler zamanında ortaya çıkmıştır. Bu coğrafi bölgelerin bazılarında aynı rahatsızlıkları gidermek için bergamot ve limon esansiyel yağları ile birleştirilmiştir.Havuç Tohumu Yağının Tarihçesi ve Yararları
Havuç tohumu yağı, geleneksel Çin tıbbında, kas ağrısını gidermek için banyo veya masaj yağı olarak veya dizanteri ve solucanlar gibi bağırsak rahatsızlıkları için etkili bir tedavi olarak kullanan kullanımları tespit edilmiştir. Ayrıca geleneksel olarak parfüm üretiminde odunsu nüansını “doğuya özgü”ve “aldehitli” kokulara katkıda bulunmak için kullanılır. Diğer kozmetiklerde kullanıldığında, çok amaçlı vücut losyonları için geleneksel ve popüler bir nemlendirici ajandır.

Havuç Tohum Yağının Faydaları

Havuç tohumu esansiyel yağının ana kimyasal bileşenleri Carotol, Daucene, beta-Bisabolene ve Daucol’dur. Aromaterapi seanslarında oldukça yoğun bir kullanım yeri olan havuç tohumu yağının, sinir ve beyin işlevlerinin yanı sıra kan dolaşımını teşvik eden özellikleri olduğu belirtilmektedir. Enerji seviyelerini yükseltir ve uyanıklığı destekler. Sindirim sıvılarının ve enzimlerin, hormonların ve bağırsakların kas kasılmalarının salınımını uyararak, sindirim sisteminin ve metabolizmanın etkin hareketini sağlar.
Sürülüp yayıldığında, havuç tohumu yağı’nın ılık, topraksı, odunsu ve otsu ancak hafif tatlı kokusu, yorgunluk, halsizlik, kaygı ve stres duygularını azalttığı bilinen yatıştırıcı, ferahlatıcı ve topraklayıcı bir etkiye sahiptir. Vücudu parazitlere ve virüslere karşı korumak için mukoza zarlarını güçlendirerek sindirim sisteminin yanı sıra solunum sisteminin işleyişini ve etkinliğini arttırdığı bilinmektedir. Havuç tohumu esansiyel yağı aşağıdaki yağlardan herhangi biri ile birleştirildiğinde, aromatik olarak çekici bir karışıma katkıda bulunduğu bilinmektedir: Avokado Taşıyıcı Yağı ve Bergamot, Kakule, Sedir Ağacı, Sardunya, Ardıç, Lavanta, Limon, Kireç, Portakal, ve sandal ağacı esansiyel yağları.

Havuç Tohumu Yağının Tarihçesi ve Yararları

Havuç tohumu yağı tonik olarak kullanıldığında ise cildin tonunu eşitlerken, dokuları tazeler, cildin esnekliğini artırır ve cildin sarkmasını önler niteliktedir. Havuç çekirdeği esansiyel yağı, üre ve ürik asit gibi bedensel toksinlerin yanı sıra vücuda beslenme yoluyla giren pestisitler ve diğer kimyasal kalıntılar gibi çevresel toksinleri çıkararak bağışıklığı artırmaya yardımcı olur, kas ve eklem iltihabını azaltır, sıvı tutulmasını giderir ve yatıştırır. Ayrıca artrit, ödem, gut ve romatizma rahatsızlıklarının tedavisinde de kullanılan bir yağdır.

Havuç tohumu yağı, yalnızca cilt sağlığını iyileştirmekle kalmayıp aynı zamanda kirlilik ve çevresel strese maruz kalan ve yaşlanma belirtilerine yol açan ciltteki hasarı onaran destekleyici ve koruyucu bir ajan olarak çalışır. Ayrıca, cildin yenilenmesi için yeni doku uyarımını teşvik ederek sağlar, böylelikle daha sağlıklı, parlak ve tonu eşitlenmiş bir cilt görünümü kazandırır. Neme katkıda bulunarak cildi akne, çıban, dermatit, egzama, sedef hastalığı ve yaralar gibi rahatsızlıklarla ilişkili tahrişten kurtarır. Ayrıca cildin pürüzsüz, sıkı, beslenmiş, canlanmış ve genel olarak sağlıklı görünmesini ve hissetmesini sağlar.

Havuç tohumu esansiyel yağının kuru ve çatlamış cilt üzerinde düzenli kullanımı nasırların yumuşamasına, yara izlerinin daha hızlı iyileşmesine, tahrişlerin yatışmasına, kızarıklıkların ve yaşlılık lekeleri gibi istenmeyen izlerin azalmasına neden olabilir.
Saçta kullanıldığında, havuç tohumu yağının saç derisini ve saçı derinden besleyerek kırık uçları onardığı ve zararlı bakterilerin, mantarların ve kepeklerin neden olduğu kaşıntı gibi dehidrasyon ve tahrişten yatıştırıcı bir rahatlamaya katkıda bulunduğu bilinmektedir. Aynı şekilde cildi tonlandırdığı gibi, teller için de tonik görevi görür. Cansız veya hasarlı görünen veya hissedilen saçlara uygulandığında saç sağlığını ve parlaklığını geri kazandırır.

Sponsorlu Bağlantılar
Yazıyı Sosyal Ağda Paylaş

Kadınlarda İdrar Kaçırma Türleri
Kadınlarda idrar kaçırma genellikle birkaç çeşide ayrılırken...
Ostomi (Stoma) Nedir?
Ostomi terimi, vücuttan atıkların atılabilmesi için oluşturu...
Alkol Bağımlılığı Tedavisi Aşamaları
Alkol kullanım dengesizliği veya alkol bağımlılığı tedavisin...
Demodex Nedir, Neye Sebep Olur, Nasıl Tedavi Edilir?
Demodex, kıl foliküllerinde yaşayan küçük akarlara verilen i...
Aloe Vera Tip 2 Diyabet Tedavisinde Yardımcı Olabilir mi?
Yapılan araştırmalarla Aloe veranın diyabetli kişiler için b...
Yüzdeki Lekeler için Bitkisel Maske Tarifleri
Sivilce izleri, yara izleri, pütürlü bir görünüm, güneş leke...
Uyuşma ve Karıncalanma Neden Olur?
Uyuşma ve karıncalanma sadece yaşlılarda değil aynı zamanda ...
Endometrial Kalınlık Nedir? Belirtileri ve Tedavi Şekilleri Nelerdir?
Endometrium uterus astarıdır ve kişinin doğurganlık yılları ...
Mandalina Esansiyel Yağı Faydaları
Mandalina esansiyel yağı, cilt bakımında akne, çatlaklar ve ...
Sağlıklı Ve Dengeli Beslenme
GDO'lu gıdaların hayatımızda sağlık açısından önemli farklıl...
Muzun Faydaları Nelerdir?
Muzu sevmeyen yoktur herhalde. Muzun faydalarıda oldukça faz...
Yoğurt ve Karbonat Maskesi Tarifi ve Faydaları
Yoğurt ve Karbonat Maskesi Pek çok televizyon programında...
Apse Neden Olur? Tedavisi
Vücudun detaylı yerlerinde irin birikmesi neticesi meydana g...
İnsan Beyni Eksiltici Değişiklikleri Neden Gözden Kaçırır?
Beynimiz neden çıkartma, eksiltme, sadeleşme yoluyla gelişme...
Yanak ve Yüz Dolgusu Sağlıklı Mıdır?
Dudaklarınızın kalınlığını beğenmiyor ve ince buluyorsanız, ...

Copyright © 2012-2021 KanalBilgi.Com Tüm Hakları Saklıdır.

error: Kopyalanması Yasaktır!