Gerekli Düzeyde Beslenmeme

Sponsorlu Bağlantılar

Kötü beslenme ve komplikasyonları temelde insan vücudunun hemen hemen her bölümünü etkileyebilir. Çünkü çeşitli biyomoleküller, vitaminler ve mikro besinler tarafından sağlanan enerji vücuttaki tüm fizyolojik ve biyokimyasal işlevler için gereklidir. Bu besinlerin beslenme yetersizliği bu nedenle vücudun işleyişini olumsuz etkiler. Amino asitleri üretmek için proteinin sindirilmesi, diğerleri arasında metabolizma, enzimatik işlevler ve antikor üretimi için gereklidir.

Vücut için gerekli olan çeşitli metabolik fonksiyonlar için kofaktör olarak mikro besinler gereklidir. Beslenme eksikliği ortaya çıktığında, vücut, hayatta kalmak için mevcut besinlerden tasarruf etmek için hormonal salgısını ve metabolik işlevlerini (indirgeyici adaptasyon olarak bilinen bir süreç) yeniden ayarlamak zorunda kalır.

Ayarlamalar arasında, metabolik hızı en aza indirmek ve enerji üretimi için glikoz mevcudiyetini artırmak için sırasıyla azaltılmış tiroksin ve insülin üretimi bulunmaktadır. Sonuç olarak, protein eksikliği, fiziksel büyümenin veya bilişsel gelişimin bozulmasına, durmasına veya başarısız olmasına yol açar. Protein eksikliğinden kaynaklanan nispeten azalan antikor üretimi nedeniyle bağışıklık da baskılanabilir.

Yetersiz Beslenme Patofizyolojisi

Diğer bağışıklık tepkisi değişiklikleri arasında, azalmış kompleman sistemi ve belirli sitokin işlevi, azalmış T-lenfosit seviyelerine bağlı bozulmuş fagositoz, gecikmiş aşırı duyarlılık kaybı ve azalmış immünoglobulin A (IgA) sekresyonu bulunur. Bunlar daha sonra çok çeşitli enfeksiyonlara karşı artan duyarlılıkla ilişkilendirilir. Enfeksiyonlardan kaynaklanan ishal, anoreksiye neden olarak durumu daha da kötüleştirebilir, azalan besin emilimi (ayrıca özellikle kwashiorkor’da meydana gelen villöz atrofi nedeniyle) ve vücudun metabolik ihtiyaçlarının artmasını gerektiren diğer değişikliklerin yanı sıra doğrudan besin kayıplarıdır.

Vücudun enerji ihtiyacını karşılayabilmesi için vücut depolanan yağları ve kasları parçalamaya başvurur ve bu da özellikle marasmusta görülen vücut israfına neden olur. Beyindeki çeşitli çalışmalarda doğrulanan diğer patolojik değişiklikler arasında miyelinasyonun azalması, beyin nöronları, ağırlık ve büyüme hızı, serebral korteksin incelmesi ve ciddi şekilde yetersiz beslenen bebeklerde dendritik dikenlerdeki değişiklikler yer alır. Karaciğer ve kalbin yağlı dejenerasyonu, ince bağırsak atrofisi ve azalmış intravasküler hacim ile birleştiğinde, bazılarında ikincil hiper-aldosteronizme neden olabilir. Bu değişikliklerin ayırıcı tanısı ciddi zekâ geriliğidir.

Yetersiz Beslenmenin Klinik Görünümü

Bazen yetersiz beslenme olarak eşanlamlı olarak tanımlanan protein enerji malnütrisyonu (PEM), genellikle çok sayıda klinik semptom ve belirti ile kendini gösterir. Öykü alma sırasında ortaya çıkan şikayetler tipik olarak zayıf kilo alımı, doğrusal büyümenin yavaşlaması, ilgisizlik (çevreye ilgi eksikliği) gibi davranış değişiklikleri, sinirlilik, anksiyete, bozulmuş sosyal duyarlılık ve bazı dikkat eksikliklerini içerir. Ödem, apati, saç ve cilt değişiklikleri ve subkutan dokuda azalma PEM’li hastalarda sıklıkla gözlenir ve en çok etkilenenler yüz, kollar, bacaklar ve kalçadır. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde PEM’in mikro besin eksikliği ile bir arada bulunması alışılmadık bir durum değildir.
Mikrobesin eksikliği olan bireyler, aslında PEM’inkilere benzeyen özelliklerle ortaya çıkabilir. Kwashiorkor ve marasmus, yaygın olarak bir arada bulunan (dolayısıyla marasmic-kwashiorkor olarak bilinir) veya ayrı klinik antiteler olarak farklı olabilen iki PEM formudur. PEM, özellikle gebeliğin üçüncü trimesteri ile yaşamın ilk 2 yılı arasında beslenme yetersizliği ortaya çıkarsa, bilişsel bozukluğa neden olabilir.Demir eksikliği anemisi2 yaş ve altındaki çocuklarda beyin fonksiyonunu akut ve muhtemelen kronik bir olay olarak etkileme olasılığı yüksektir. Benzer şekilde, folik asit eksikliği de nöral tüplerin kusurlu gelişimi ile ilişkilendirilmiştir.

Ganalı bir terim olan ‘Kwashiorkor’, ‘bir sonraki kardeş doğduğunda büyük olanın aldığı hastalık’ anlamına gelir ve yetersiz diyet proteini tüketiminden kaynaklanır. Tanımlayıcı tanım, büyük kardeşin emzirmeden mahrum kaldığını ve bunun yerine büyük ölçüde karbonhidratlardan oluşan ve protein içermeyen bir diyete bırakıldığını doğru bir şekilde tanımlar, böylece büyük kardeş yetersiz beslenir. Kwashiorkor’un klinik görünümü esas olarak ödem, ilgisizlik, gelişme geriliği, zayıflık ve saç değişikliklerini içerir ancak bunlara özeldir.

Ödem, onkotik basıncın azalmasını takiben hipoalbüminemiye ve bunun sonucunda dokulara sıvı sızmasına bağlı olarak oluşur. Ödem, yüzü, üst ve alt ekstremiteleri etkiler ve protein eksikliğinin derecesine bağlı olarak hafif veya ağır (anasarca) olabilir. Asit ve plevral efüzyon varlığı, tüberküloz ile peritoneal enfeksiyonun (TB peritoniti) varlığını düşündürür. Gelişememe (düşük kilo, genellikle beklenen vücut ağırlığının% 60 ila% 80’i veya büyümede başarısızlık) yaygın olarak görülür ve özellikle alt ekstremitelerde ödem ile maskelenebilir. Marasmus’tan farklı olarak, kwashiorkor kas kaybı ile kendini gösterir (ancak deri altı dokusunun tutulmasıyla). Özellikle göğüs, üst kol ve kalça bölgesinde kas kaybı görülür.

Sponsorlu Bağlantılar
Yazıyı Sosyal Ağda Paylaş

Neden Uyuduğumuza İlişkin Teoriler
Canlıların yiyeceğe ve suya ihtiyacı olduğu gibi uykuya da i...
İkinci El Eşya Satan Yerler
Elinizde ihtiyaç fazlası olan ve yer moda yelkeni kaplamakta...
Neden Tuvalet Kapıları Kısa Yapılır?
Hep merak edilen bir konu olmuştur, halka açık tuvaletlerde ...
Melek Balığı Hakkında İlgi Çekici Gerçekler
Melek balığı en popüler akvaryum balıklarından biridir. Canl...
Yağmur Ormanları ve Özellikleri
Yeşilliklerle ve yüksek ağaçlarla çevrili olmak, hayattaki p...
Zorlu Arazi Şartları İçin Tasarlanmış Römorklar
Engebeli yok şartlarında yük taşımak için özel olarak üretil...
2020 Yılı Dekorasyon Modası
Giyim sektöründe olduğu gibi ev,ofis yani dekorasyon konusun...
Dihibrit Çaprazlama Nedir?
Kalıtım, canlı organizmaların özelliklerinin nesilden nesile...
Pala Boynuzlu Oriks Nasıl Bir Canlıdır?
Tek boynuzlu at efsanesinin arkasında olabilecek zarif bir a...
Bebekli Annelerin Yaşamını Kolaylaştırmak
Özellikle ilk defa anne olanlar için ilk aylar oldukça zorlu...
Tüp Bebek Uygulamasında Yaş Sınırı Nedir?
Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval ...
Dikiş Makinesi Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Çoğu firma tekstil malzemelerini üretmek için dikiş makinele...
Saçlara Keratin Bakımı Faydaları ve Zararları
Keratin bakımı, özellikle çok kabaran, elektriklenen veya ad...
Doğal Yöntemler ile Saç Tellerini Kalınlaştırma Yolları
Doğal yollar ile saç telleri nasıl kalınlaştırılır? Ayrıca b...
Kızlar ve Erkekler Hangi Renkleri Severler?
Kızlar ve erkeklerin sevdiği renkler farklılık göstermektedi...