Ostomi (Stoma) Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar

Ostomi terimi, vücuttan atıkların atılabilmesi için oluşturulan cerrahi açıklığı veya vücut yüzeyine oluşturulan ağız şeklinde yapıyı ifade etmektedir. Sindirim sistemi hastalık veya yaralanma nedeniyle işlevini düzgün bir şekilde yerine getiremediğinde veya hastalık sıçradığında, cerrahi operasyon ile ince bağırsak veya kolonun bazı kısımlarını çıkartılması gerekebilir.

Cerrahi olarak bu bölümler çıkardığında veya bu bölümlere hastalık sıçradığında, bazen artık normal anatomik yoldan atıkları ortadan kaldırmak (bağırsak hareketine sahip olmak) mümkün olmayabilir. Cerrah daha sonra kalan bağırsak yolunun ucunu cildin yüzeyine yönlendirir; buna “stoma” veya ostomi denir. İnce bağırsak karın duvarının yüzeyine çıkarılmasına, ileostomi denir ve getirilen kolona kolostomi denir. İleostomiler ve kolostomiler, özel duruma bağlı olarak geçici veya kalıcı olabilir. Bu bir ostominin sözlük tanımıdır, ancak bir ostominin ne yaptığını veya birinin neden birine ihtiyaç duyduğu kişinin durumuna göre değişebilir.

Ostomi Türleri

Ostomiler, vücudun hangi kısmından geldiklerine bağlı olarak farklı isimler almaktadırlar. Üç ana ostomi türü vardır, ancak her türün, stomanın nasıl çalıştığına ve stomanın hangi kısmından oluştuğuna bağlı olarak varyasyonları olabilir.

• İleostomi (Brooke ileostomi): Bu tip ostomi genellikle ince bağırsağın (ileum) sonunda oluşur ve çıktı kolon ve rektumu atlar.
• Kolostomi: Bu tip ostomi kolon boyunca oluşur (kalın bağırsak). Dışkı rektumu stomadan geçer ve stomanın yapıldığı kalın bağırsağın yerine bağlı olarak, bir kolostomat artan bir kolostomi, enine kolostomi veya sigmoid / inen bir kolostomiye sahip olabilir. İnce bağırsağa ne kadar yakın olursa dışkı o kadar az oluşur. Sigmoid / inen bir kolostomi genellikle şekillendirilmiş dışkı üretir.
• Ürostomi: Genellikle ilk önce ince veya kalın bağırsağın bir kısmının çıkarılması ve daha sonra her üreterin uçlarının tutturulmasıyla bir ürostomi oluşturulur. Bağırsak bölümü daha sonra karın duvarından çıkarılır ve bir stomaya dönüştürülür. Üreterler böbreklerden gelir ve normal olarak idrar torbasına gelir. Urostomatlar genellikle mesanelerini çıkarır ve idrarları bunun yerine stoma yoluyla yönlendirilir.

Hem ileostomatlar hem de ürostomatlar için bir seçenek olabilecek kıta ostomileri de vardır (kolostomatlar, seçtikleri takdirde ostomileri ıslatabilirler. Kıta ostomileri, bir kateter kullanılarak günde birkaç kez boşaltılması gereken bir iç kese veya rezervuar oluşturmayı içerir. Bu, ostomatın harici bir torbalama sistemi gerektirmeyeceği anlamına gelir. Bir “Kock Kılıfı” ve “BCIR” iki tür kıta ostomisidir.

Stoma Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Stomalar boyut ve şekle göre değişebilir, ancak genellikle parlak kırmızı renkte ve nemlidir (ağzınızın iç kısmına benzer). Bir stoma genellikle deriden biraz dışarı çıkacaktır, ancak bazı stomalar cildin altına gömülebilir; çok fazla çıkıntı yapan bir stoma sarkabilir. Ameliyattan sonra bir süre, her şeyin yolunda olduğundan emin olmak için stoma hemşire veya cerrah tarafından izlenmelidir.

Stomalar dokunmaya duyarlı değildir, çünkü bağırsakta sinir uçları yoktur. Bir stoma kanarsa da, hassas dokunun kırılması kolay olduğu ve hızlı bir şekilde iyileşeceği için genellikle panik yapmaya gerek yoktur. Stomadan (dışkı veya idrarla) aşırı kanama veya sızıntı olduğunu fark ederse, bir tıp uzmanına başvurmak gerekir.

Stoma peristalsis ile uyumlu çalıştığı için hareket ettiği fark edilebilir ve bunu görmek oldukça ilginç gelebilir. Fakat endişelenmemelidir; dışkı veya idrar vücut boyunca bu şekilde itilir. Bazı ostomatlar bu kasılmayı hissedebilirken ve bazıları hiçbir şey fark etmeyebilir. Şeffaf bir kese seçimi bazı kişiler için takibi kolay bir seçim olabilir.

Sponsorlu Bağlantılar
Yazıyı Sosyal Ağda Paylaş

Sedasyon Ne Demek? Sedasyon Etkisi
Sedasyon yeni bir tıp terimi. Son yıllarda çok duyulan bu ka...
Alkol Bağımlılığı Tedavisi Aşamaları
Alkol kullanım dengesizliği veya alkol bağımlılığı tedavisin...
Göz Seyirmesi Neden Olur ve Nasıl Geçer?
Göz seyirmesi hayatın herhangi bir döneminde karşılaşabilece...
Sürekli Üşümenin Nedenleri Nelerdir? Aşırı Üşüme
Üşümek sürekli olmadığında bir sorun teşkil etmesede, çevren...
Apse Neden Olur? Tedavisi
Vücudun detaylı yerlerinde irin birikmesi neticesi meydana g...
Bebeklerde Sitomegalovirüs ve Kızamıkçık Virüsü
Bebeklik döneminde bebekleriniz birçok farklı virüs ve hasta...
Karın Ağrısı Neden Olur? Karın Ağrısına Ne İyi Gelir?
Karın ağrısı dayanılması en zor sağlık problemlerinden birid...
Kepeklenme ve Saç Dökülmesi Problem
Saçlarımızın sıklıkla kepeklenme sorunu yanı sıra dökülme pr...
Yaşam Kalitesini Tehdit Eden Panik Atak Nasıl Geçer?
Aslına baktığımızda panik atak, hayatta kalma iç güdümüzün b...
Doktor Olmanın Avantajları
Doktorluk mesleği tüm dünyadaki en kutsal mesleklerden birid...
Stereotip (Klişe) Tehdit Nedir, Kişinin Yaşamına Etkileri Nelerdir?
Stereotip tehdidi, bir kişinin bir grubun üyelerinin kendisi...
Sıcaklık Artışının Vücuttaki Etkileri Nelerdir?
Bazıları sıcaktan hoşlanabilir ancak sıcak hava dalgaları ve...
Endometrial Kalınlık Nedir? Belirtileri ve Tedavi Şekilleri Nelerdir?
Endometrium uterus astarıdır ve kişinin doğurganlık yılları ...
En İyi Stres Azaltma Teknikleri
Stres kaygıya yol açabilir ve elbette ne birinin ne de diğer...
Diş Temizliği Ne Kadar Sürer?
Diş temizliği günlük öz bakım sorumluluklarımızdan biridir. ...