Çevremizdeki En Mikroplu Yerler

Sponsorlu Bağlantılar

Mikroplar yemeklerde, havada, yaşanılan ve kullanılan ortamlarda, kısacası her yerdedir fakat özellikle daha yüksek sayılara ev sahipliği yapan bazı noktalar bulunmaktadır. Mikropların %80’i sadece eller tarafından yayılır, bu nedenle ellerin uygun şekilde yıkanması bakterilerin yayılmasını durdurmanın en iyi yoludur. Tuvaleti kullandıktan sonra, yemekten önce ve sonra ve aralarda birçok kez ellerin yıkanması için herkes elinden gelenin en iyisini yapmalıdır fakat araştırmalar, her 5 kişiden sadece 1’inin ellerini yıkadığını ve yıkayanların sadece %30’unun sabun kullandığını göstermektedir. Bu yazıda el yıkama alışkanlıkları hakkında daha fazla düşünülmesini gerektiren en fazla mikrop içeren yerlere değinilmiştir.

Umumi TuvaletlerÇevremizdeki En Mikroplu Yerler

Klozet kapağı veya tuvalet oturacağı, en kötü suçlu olan 50.000 birim bakteri içeren lavaboya kıyasla sadece 150 birim bakteri içermektedir. Sabunluklar da mikroplarla doludur, bu nedenle eller bu tip yerlere dokunduktan sonra mutlaka yıkanmalıdır. Bir çalışma, erkeklerin yalnızca % 31’inin ve kadınların % 65’inin umumi tuvaleti kullandıktan sonra ellerini yıkadığını bulmuştur. Yıkama söz konusu olduğunda musluklar da mikropları barındırma açısından sorunlu yüzeylerdir. Musluklarda klozet oturaklarından daha çok mikrop bulunabilir. Bunun nedeni, çeşmelerin daha az temizlenmesidir. Umumi bir tuvalette eller yıkanırken musluk hafifçe açık bırakılarak bir el havlusu alınıp musluğu kapatmak için kullanılabilir. Su tasarrufu için en iyi yöntem olmasa da mikropları ellerden yıkayıp uzaklaştırdıktan hemen sonra musluğun kapatılması sırasında daha fazlasını almaktan iyidir. Elleri kurutmak için sıcak hava kurutucusu ve kağıt havlu arasında bir seçenek varsa kağıt havlu tercih edilmelidir. Kaçınılması gereken diğer alanlar normalde dokunulan ilk ve son şey olan kapı kollarıdır.

Kapı Kolları, Elektrik Düğmeleri

Mikroplar kaynağından daha uzaklara kolayca ve hızlıca ulaşabilir. Araştırmacılar kapı kollarına, masa üstlerine, tezgahlara virüs örnekleri yerleştirmişler, gün içinde elektrik düğmelerinden cezve kulplarına ve bilgisayarlara kadar bina genelinde 60-100 farklı yüzeyden numune almışlar ve virüslerin 2-4 saat içinde binada yaşayan kişilerin % 40-60’ına bulaştığını bulmuşlardır. Araştırmalar yüzeylerde antibakteriyel mendil kullanmanın bakterilerin yayılmasında azaltmaya yol açtığını göstermiştir. CDC (Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi), özellikle tuvalet veya banyo kullanıldıktan sonra, yemek yemeye başlamadan önce, ellerin su ve sabun kullanılarak 20 saniye yıkanmasını önermektedir. Ek olarak alkol bazlı dezenfektanlar kullanılabilir fakat el yıkama yerine geçmemelidir. Tuvalet, banyo ve lavabo yüzeylerinden çok daha kirli olabilen bir başka yüzey de asansör düğmeleridir. Bu düğmeler muhtemelen sık temizlenmez. Asansörü kullanmak yerine sağlık için merdivenleri kullanmak iyi bir seçim olabilir, böylece fazladan egzersiz yapılmış olur. Aksi takdirde düğmeye dirsekle veya bir kalemin ucuyla basmaya çalışılmalı veya düğmelerin kullanımı öncesinde ve sonrasında alkol bazlı bir el dezenfektanı kullanılmalıdır.

ATM Ekranları ve Paralar

Paralar ve bunları almak için basılan ATM ekranları ve düğmeleri de mikroplarla doludur. Tek bir kağıt para 3.000’e yakın farklı bakteri türünü barındırabilir. Birkaçı dışında çoğu zararsızdır. Grip virüsü zararlı onlardan biridir ve bir kağıt parada 17 gün boyunca yaşayabilir. Kağıt paralara elledikten sonra el dezenfektanı kullanılmalı veya mümkünse eller iyice yıkanmalıdır. Bazı şirketler, mikropların çoğalmasını engelleyecek türde antimikrobiyal dokunmatik ATM ekranları geliştirmeye çalışmaktadır. Bu tip ekranlar geliştirilinceye kadar mümkün olduğunca düğmelere basmak için kalem kullanımına devam edilmeli ve eller dezenfekte edilmelidir.

Telefonlar

Telefonlar klozet kapağından daha çok mikrop içermektedir. Cep telefonları, ofislerdeki masa telefonları veya sabit telefonlar enfeksiyona sebep olabilen bakterileri üzerlerinde barındırabilir. Buna rağmen çoğu kişi kullandığı telefonların ekranlarını temizlememekte ve telefonlarını bir başkasıyla paylaşmaktadır. Bilimsel bir dergi olan “Journal of Applied Microbiology” (Uygulamalı Mikrobiyoloji Dergisi) tarafından virüslerin yaklaşık %30′ unun parmak ucundan cep telefonu ekran camı gibi bir yüzeye aktarılabileceği konusuna dikkat çekilmiştir. Bir kez kullanılıp atılan ekran koruyucuları, mikropların yayılmasını önlemenin bir yolu olabilir. Mikrofiber bezlerle ekranlar temizlenebilir, telefonların temizlenmesinde kullanılabilen bazı ultraviyole ışık dezenfektanları da vardır. Dezenfektan mendiller elektronik cihazlar için önerilmemektedir. Bu ürünler kullanıyorsa telefona zarar vermemek için üreticinin garantisi kontrol edilmeli ve tüm talimatlar izlenmelidir.

Sponsorlu Bağlantılar
Yazıyı Sosyal Ağda Paylaş

Uyuşma ve Karıncalanma Neden Olur?
Uyuşma ve karıncalanma sadece yaşlılarda değil aynı zamanda ...
Pap Smear Testi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Rahim ağzı kanseri rahmin alt kısmındaki hücrelerde gelişen ...
Demodex Nedir, Neye Sebep Olur, Nasıl Tedavi Edilir?
Demodex, kıl foliküllerinde yaşayan küçük akarlara verilen i...
Baş Ağrısı Nedenleri Nelerdir, Nasıl Geçer?
Baş ağrısı her insanın belli başlı dönemlerde karşılaşabilec...
Sıcaklık Artışının Vücuttaki Etkileri Nelerdir?
Bazıları sıcaktan hoşlanabilir ancak sıcak hava dalgaları ve...
Boğaz Pastili Nedir? Evde Doğal Pastil Nasıl Yapılır?
Genel olarak boğaz ağrıları yaşandığı durumlarda doktor veya...
Göz Seyirmesi Neden Olur ve Nasıl Geçer?
Göz seyirmesi hayatın herhangi bir döneminde karşılaşabilece...
Leke Tedavisi Mümkün Mü?
Güneş herkes için yaşam kaynağıdır. Antibakteriyel etkisi, D...
Zehirlenme Belirtileri Nelerdir?
Her insan mutlaka birkez "Acaba zehirlendim mi?" sorusunu ke...
Apandisit Hastalığı Nasıl Olur? Tedavisi
Kökbağırsak üzerinde bulunan Apandisit’in iltihaplanması has...
Çilin Oluşma Sebepleri Nelerdir?
Çil nadirende olsa toplumumuzda görülen bir durumdur. Çilli ...
Doktor Olmanın Avantajları
Doktorluk mesleği tüm dünyadaki en kutsal mesleklerden birid...
Muzun Faydaları Nelerdir?
Muzu sevmeyen yoktur herhalde. Muzun faydalarıda oldukça faz...
Büyüme Hormonu Eksikliği ve Kardiyovasküler Sistem
Büyüme hormonunun (BH) sadece metabolik bir hipofiz hormonu ...
Kozmetik ve Makyaj Yapmanın Dezavantajı
Tüm bayanlar olarak kullandığımız kozmetik ürünleri ve yaptı...