Derbi Nedir? Hangi Maçlar Derbi Sayılır?

Sponsorlu Bağlantılar

Derbi karşılaşmaları ülkemizde 4 büyük takım arasında oynanan maçlar olarak görülür. Fakat, Derbinin gerçek anlamını öğrendiğinizde aslında bunun farklı bir şekilde kullanıldığını görebilirsiniz. Derbinin sadece futbolda kullanılan bir terim olmadığınıda derbi ne demek? konusunu açıkladığımızda anlayabilirsiniz. Ülkemizde de derby maçlara büyük önem verilmekle birlikte hangi maçların nasıl derbi sayıldığını açıklayacağız.

Derbi Nedir? Ne Demektir?

Derbi kelimesi ingilizce Derby kelimesinden gelmektedir. Derbi, bir karşılaşmanın aynı şehir yada bölgede bulunan takımlar arasında gerçekleşmesiyle meydana gelir. Futbol karşılaşması olan Galatasaray – Fenerbahçe derbisi iki büyük takım oldukları için değilde, aynı şehirde bulunan iki farklı takım oldukları için belirtiliyor. Trabzonspor ve Fenerbahçe arasında oynanan karşılaşmaya Trabzonspor’un büyük takımlar arasında görüldüğü için ülkemizde derbi denilebiliyor. Fakat, Karadeniz bölgesinde bulunan takım ile Marmara bölgesinde bulunan takımlar arasında yapılan karşılaşma derbi değildir. Aynı şekilde Kasımpaşaspor ile Beşiktaş arasında yapılan maçın derbi olarak adlandırılması gerekirken, Kasımpaşa büyük takımlar arasında gösterilmediği için derbi olarak adlandırılmıyor. Kısacası derbinin gerçek anlamı aynı şehir yada aynı bölgede bulunan takımların mücadelesini ifade etmektedir.

Dünyanın En Büyük Derbileri

Dünyada buna birçok örnek bulunmakla birlikte en büyük derbilerden biri olarak gösterilen Real Madrid – FC Barcelona derbisidir. Buna ek olarak Boca Juniors – River Plate, Liverpool – Manchester United, Celtic – Rangers, Ajax – Feyenoord gibi derbilerde bilinen önemli derbilerdir. Ülkemizde ise en büyük derbi Fenerbahçe – Galatasaray derbisi olurken Beşiktaş ile yaptıkları maçlarda hatırısı sayılır derecede önemli derbiler arasına girmektedir.

Derbi Kelimesini Yanlış Kullanmak

Derby kelimesini küresel olarak bilinen tanımıyla kullanmayabiliyoruz. Daha öncede belirttiğimiz gibi Trabzonspor’un büyük bir takım olması nedeniyle Trabzonspor – Fenerbahçe maçı derbi maç olarak adlandırılıyor. Fakat, derbinin anlamında aynı şehir yada bölgede bulunması şartı vardı. Burda önemli olanın iki takım arasındaki çekişme olması yeterli görülerek derbi maç denilebiliyor. Bu yüzden çokta takılmamak gerekir. Şöylede düşünebilirsiniz; iki rakip arasında daha önceden ezeli bir rekabet gerçekleşmişse ve bu rekabet halen devam ediyorsa takımlar arasındaki bu çekişme derbi olarak adlandırılmıştır. Bu yüzdendir ki Kasımpaşaspor ve Beşiktaş aynı şehir takımı olmasına rağmen derbi maçı sayılmamaktadır. Aynı şekilde İstanbulspor – Galatasaray karşılaşmalarıda derbi sayılmıyor. Bunun nedeni iki takım arasında ezeli rekabet ve güç yakınlığı bulunmuyor. Bu yüzden ülkemizde derbi kelimesinin dünyadaki anlamıyla kullanılmaması sizi şaşırtmasın.

Sponsorlu Bağlantılar
Yazıyı Sosyal Ağda Paylaş