Yağmur Ormanları ve Özellikleri
Yeşilliklerle ve yüksek ağaçlarla çevrili olmak, hayattaki pek çok şeyle karşılaştırılamayacak bir huzur ve heybet duygusu aşılar. Bu dingin güzellik listesinin başında, dünyanın en eski yaşayan ekosistemlerinden bazıları olan yağmur ormanları gelir. Bu alanlar, dünya yüzeyinin sadece %6’sını kaplar, ancak bu gezegendeki bitki ve hayvan türlerinin yarısından fazlasını içerir. Bu, onların ne kadar önemli ve çeşitli olduklarını mükemmel bir şekilde göstermektedir. Diğer ormanlık alanlar ile karşılaştırıldığında, iklimleri, özellikle belirli bir yılda aldıkları su miktarı açısından benzersizdirler. Bu göze çarpan yön, aynı zamanda, içindeki hayvanların ve botaniklerin çevreye uyum sağlaması gerektiği anlamına gelir ve sonuç olarak, başka hiçbir yerde var olamayacak pek çok özelleşmiş organizmayı görmek mümkündür. Eğer şansınız varsa, dünyanın yağmur ormanları mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yerdir.
Yağmur Ormanı Nedir?Yağmur Ormanları ve Özellikleri
Bir yağmur ormanı, yapraklarını hiç dökmeyen birçok büyük yaprak dökmeyen ağaç içermesi ve aldığı yüksek miktarda yağış ile tanımlanır. Spesifik olarak, bir yağmur ormanı olarak sınıflandırılmak için, alanın yılda 98 ila 177 inç arasında değişen sürekli ve yoğun yağış alması gerekir. Bununla birlikte, ılıman yağmur ormanlarının da bulundukları sıcaklığa göre sınıflandırıldığı ve beklenen yıllık ortalama sıcaklığın 39 ila 56 Fahrenheit arasında olduğu, tanımlar bölgeye göre değişebilir.
Aslında, 4 mil karelik tek bir yağmur ormanı parçası 1.500 çiçek açan bitkiye, 750 ağaç çeşidine, 400 kuş türüne ve 15 kelebek sınıfına sahip olabilir. Şimdi bile, bu yağmur ormanlarının yapraklı dallarında milyonlarca farklı türde böcek, bitki ve mikroorganizmanın keşfedilmemiş kaldığı tahmin edilmektedir. Bu aşırı biyolojik çeşitlilik, insanların ve gezegenin sağlığı için kritik öneme sahiptir. Halihazırda istikrarsız olan iklimi kontrol etmeye yardımcı olmanın yanı sıra, çikolata, şeker ve bazı ilaçlar gibi çeşitli günlük ürünler de üretiyorlar. Yağmur ormanları bazen dünyanın en büyük eczanesi olarak anılır çünkü bu alanda doğal ilaçların %25’inden fazlası keşfedilmiştir.
Yağmur ormanları dünyanın oksijen döngüsünün %28’inden sorumludur, havadan büyük miktarlarda karbondioksit çeker, aksi takdirde şu anda dünya genelinde meydana gelen sera ısınma etkisine katkıda bulunur. Yağmur ormanları da genellikle loş ışıklıdır, çalılar (ormanın alt kısmındaki bitki örtüsü anlamına gelir) genellikle güneşi örter ve zemin seviyesinde minimum aydınlatmaya neden olur. Bazı durumlarda, yaprakların gölgesi azalır veya yok edilirse, altındaki zemin kısa sürede yoğun ve karmaşık sarmaşıklar, çalılar ve küçük ağaçlar tarafından ele geçirilebilir ve bir orman olarak bilinen şeyi oluşturabilir.
Yağmur Ormanının Katmanları
1. Acil Katman
Burası, bazen 200 metreye kadar uzayan devasa ağaçların silüeti kontrol ettiği yerdir. Ağaç gövdelerindeki yapraklar minimal ve ince olma eğilimindedir, ancak ağaçlar güneş ışığından besinleri uygun şekilde emebilecekleri güneşli üst katmanlarına ulaştıkça genişler. Bu katmandaki küçük tohumlar, başka yerlere yayılmaları için onları uzaklaştırmaya yardımcı olan kuvvetli rüzgârlara maruz kalır. Acil katman, uçan ve süzülen hayvanlarla veya üstteki ince katmanların üzerinde durabilen diğer küçük yaratıklarla doludur. Bunlara yarasalar, kuşlar, kelebekler ve planörler dahildir.
2. Kanopi Katmanı
Acil katmanın altında, yaklaşık 20 fit kalınlığında derin bir alan olan gölgelik katmanı bulunur. Bu birbirine bağlı dallar ve bitki örtüsü ağı, kalan katmanlar üzerinde bir tür çatı oluşturur.
Gölgelik, aşağıda nemli, sessiz ve zayıf ışıklı bir ortam yaratırken rüzgar, yağış ve güneş ışığını hariç tutar. Bu katmandaki ağaçlar, suyu iten keskin uçlu parlak yapraklara sahiptir. Bu katman, tohumlarını uçurmak için rüzgara güvenemeyeceğinden, meyve çok daha yaygındır. Yiyecek mevcudiyeti nedeniyle, burada yağmur ormanlarının herhangi bir yerinde olduğundan daha fazla hayvan bulunabilir.
3. Alt Katman
Sırada, gölgelikten birkaç metre daha aşağıda olan alt katman var. Daha da karanlık, giderek nemli ve çok daha sessizdir. Buradaki bitkiler daha büyük yapraklara sahiptir. Buradaki bitkiler ayrıca güçlü kokulu orkideler gibi büyük ve parlak çiçeklere sahip olma eğilimindedir. Sonuç olarak, tohumlarını yaymaya yardımcı olabilecek tozlayıcıları çekerler. Bu bölgedeki birçok hayvan, kamuflaj için loş ışıktan yararlanır.
Sponsorlu BağlantılarTek boynuzlu at efsanesinin arkasında olabilecek zarif bir a...
Açıklanamayan bazı şeyler ve durumlar için insanoğlunun başv...
Kepek neden olur? Kepekli saçlar için bakım ve maske önerile...
Nakliye deyince aklınıza ne geliyor? Bir yerden bir yere nak...
Kurban bayramına yaklaşmamızla birlikte ucuz kurbanlık araya...
Sadece saniyeler içinde bir kıvılcım ve hatta güneşin ısısı ...
Bilindiği gibi ülkemizde bazı sorunlar yaşarız. Bu sorunları...
Dopamin, diğer sinir hücrelerine sinyal göndermek için nöron...
Bakışlarda çekiciliği yakılamak için kirpiklerinizi doğru şe...
Fotoperiyodizm, bitki ve hayvanların gece ve gündüz uzunluğu...
Her yaşta önem verilmesi gereken ayak sağlığı, ilk gelişimde...
Dışarda yüksek fiyatlarda çalışan kuaförlere para dökülmek v...
Evde, siyah noktalardan kurtulmak için doğal yöntemlerden, k...
Elbette adeta bebek gibi bir cilde sahip olmak hepimizin ist...
Permafrost tüm dünya tarafından merak edilen bir terimdir. İ...