Demodex Nedir, Neye Sebep Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Sponsorlu Bağlantılar

Demodex, kıl foliküllerinde yaşayan küçük akarlara verilen isimdir. İnsanlarda, demodex insanlarda yüz derisinde, özellikle alın, yanaklar, burnun kenarları, kirpikler ve dış kulak kanallarında bulunur. Bazen demodikozis (demodikoz) adı verilen bir duruma neden olur. İnsandaki demodex istilalarına esas olarak katılan iki akar vardır: Demodex folliculorum ve Demodex brevis. Demodex folliculorum akarları, kıl foliküllerinin içinde veya çevresinde yaşar, göz çevresinde daha yaygın olma eğilimindedir, göz kapaklarını ve kirpikleri etkiler. Hem olgunlaşmamış hem de yetişkinlik evrelerinde ölü deri hücreleri, yağlar ve orada oluşan hormonlarla beslenir. Demodex brevis küçük kıl foliküllerine bağlı olan yağ bezlerinde bulunur ve bez hücreleri üzerinde beslenir. Demodex brevis akarlarının uzunluğu 0,15-0,2 mm’dir.

Bu yazıda özellikle Demodex folliculorum akarlarının bir sorun haline gelmesine neden olan ve onların varlığı ile ilgili durumlara bakılacak, ev ilaçları da dahil olmak üzere tanı ve tedavi yöntemleri ele alınacaktır.

Demodex Folliculorum

Demodex folliculorum akarları 0,3-0,4 mm uzunluğundadır. Bu akarlar çoğu zaman zararsızdır ve çıplak gözle görülemezler, sadece mikroskop altında yapıları görülebilir. Demodex folliculorum akarları fazla sayıda olduklarında istenmeyen belirtilere ve cilt sorunlarına neden olabilirler. Bu akarın sekiz ayağı 8-16 mm / s hızında hareket eder ve bu, esas olarak gece boyunca yapılır çünkü parlak ışık akarların folikül içine geri çekilmesine neden olur.

Demodex ve Demodikozis Kimlerde Bulunur?

Ciltte akarların bulunması düşüncesi hoş gelmese de aslında küçük miktarlarda olması yaygındır. İnsan demodex akarları büyük çocuklarda ve yetişkinlerde normal bir bulgudur ve beş yaşın altındaki çocuklarda nadiren görülür. D. folliculorum akarları erkeklerde kadınlardan daha yaygındır, 20-30 yaşlarındaki kişilerin etkilenme olasılığı daha yüksektir. İnsan immün yetmezlik virüsü (HIV) enfeksiyonu gibi immün yetmezlik durumlarında da teşhis edilir. Demodex türlerinin akarlarının sebep olduğu cilt sorunlarına demodikoziz (demodikoz) denir. Demodex folliculorum akarlarının neden olduğu cilt sorunu “ pityriasis folliculorum “veya “spinulate demodicosis” olarak da bilinir. Foliküler pullanma nedeniyle cildin hafif kızarıklığı ve zımpara kağıdı benzeri dokusu ile bir kendini gösteren bir keratoz türüdür. Tahrişe ve yanma hissine de neden olabilir.

Demodex Folliculorum’un Belirtileri Nelerdir?

D. folliculorum doğal olarak insan derisinde görülür. Bu akarlar başkalarına temas yoluyla yayılır. 15 güne kadar canlı kalabilirler. Diğer cilt akarlarının aksine, D. folliculorum kıl foliküllerindeki cilt hücrelerinin miktarını arttırır. Derisinde akarları olan birçok insan onların varlığını bilmemektedir. Çok sayıda D. folliculorum akarı, yüz derisinde rosacea (gül hastalığı) benzeri semptomlara neden olabilir. böyle kişilere demodikoz teşhisi konabilir. Belirtileri şunlardır:

-Kuruluk
-Kaşıntılı veya pullu cilt
-Kızarma (al basması)
-Akneye benzeyen lekeler
-Kırmızılık
-Artan cilt hassasiyeti
-Yanma hissi
-Zımpara kâğıdı gibi pürüzlü hissedilen bir cilt
-Egzama
-Göz kızarıklığı

D. folliculorum, yalnızca rosacea gibi önceden var olan cilt sorunlarını şiddetlendirirse sorunlu hale gelir, akneleri, rosacea döküntülerini ve dermatit yamalarını kötüleştirebilir. D. Folliculorum’a ait akarların sebep olduğu belirtiler bazen ciddi olabilen cilt kurulukları ve akne ile karıştırılabilir. Akarları kontrol etmek, bu tip iltihaplı cilt hastalıklarının sonucuna yardımcı olabilir. Doktor, akarların yanı sıra yumurtalarından kurtulmaya yardımcı olabilecek bir krem reçete edebilir.

Sponsorlu Bağlantılar
Yazıyı Sosyal Ağda Paylaş

Ayak Kokusu Nasıl Giderilir Sorunsalı
Ayak kokusu genç yaşlı, kadın erkek demeden herkesin yaşayab...
Uyuşma ve Karıncalanma Neden Olur?
Uyuşma ve karıncalanma sadece yaşlılarda değil aynı zamanda ...
Alyadent Diş Hekimi Hizmeti
Sincan diş sağlıklı hizmet için var olan Alyadent özel diş k...
Böbrek Hastalıkları Nelerdir?
Halk arasında sıklıkla duyulan ve bir çoğumuzun hayatının be...
Balın Yararları Nelerdir? Bal Neye İyi Gelir?
Balın ne kadar yararlı olduğunu bilmeyen yoktur. Ancak, neye...
Mandalina Esansiyel Yağı Faydaları
Mandalina esansiyel yağı, cilt bakımında akne, çatlaklar ve ...
Devam Kremi Nereden Alınır?
Günümüzde ağrılar, sızılar ve daha pek çok farklı kronik ağr...
Lohusalık Döneminin Psikolojik Etkileri
Hamilelik döneminde alınan kilolar, vücutta meydana gelen ça...
Miyom Nedir? Belirtileri ve Tedavi Şekilleri
Miyom Nedir? Miyom, rahimde meydana gelen dokularda oluşa...
Hamilelikte Bacak Ağrısı Neden Olur? Ne Zaman Başlar?
Hamilelikte bacak ağrısı anne adaylarını bu süreçte zorlayan...
Diş Temizliği Ne Kadar Sürer?
Diş temizliği günlük öz bakım sorumluluklarımızdan biridir. ...
Temizliğin Önemi Nedir?
Temizliğin insan bedeni ve insan ruhu için önemli olduğu ger...
Kan Sulandıran Yiyecekler ve Kan Koyulaşması
Kan sulandıran yiyecekler özellikle kan hastalığı olan kişil...
Yoğurt ve Karbonat Maskesi Tarifi ve Faydaları
Yoğurt ve Karbonat Maskesi Pek çok televizyon programında...
İshale Ne İyi Gelir?
Bazı formüller zor zamanlarda hayat kurtarır. İshal geçiren ...