Endometrial Kalınlık Nedir? Belirtileri ve Tedavi Şekilleri Nelerdir?
Endometrium uterus astarıdır ve kişinin doğurganlık yılları boyunca her ay boyut olarak değişmektedir. Vücutta değişen birkaç organdan biridir. Adet döngüsünün bir parçası olarak her ay endometriyum bir embriyoya ev sahipliği yapmaya hazırlarmaktadır ve bu süreçte endometrial kalınlığı artıp ve azalmaktadır. Bu değişime endometrial kalınlık veya rahim duvarı kalınlaşması denmektedir. Östrojen ve progesteron olarak iki hormon, bu endometriyal büyüme döngülerini ve hamilelik gelişmezse menstruasyon yoluyla dökülmesini tetiklemektedir. Bu makale de endometriyal kalınlık, değişiklik nedenleri normal aralıkları ve ne zaman doktorla görüşülmesi gerekildiğine dair bilgiler yer almaktadır.
Normal Kalınlık
Sağlık uzmanı endometriyumun kalınlığını ultrason aracılığıyla ölçebilmektedir. Endometrial normal kalınlığı kişinin hayatı boyunca yani çocukluktan cinsel olgunluğuna kadar ayrıca doğurgan olduğu yıllar boyunca ve menopozdan sonra da değişmektedir. Adet görmeye başlamayan genç kadınlardan alınan görüntüleme testlere bakıldığında endometriyum dakalınlık mevcut olsa da sonraki yaşamlarında daha küçük hale gelebilmektedir. Kuzey Amerika Radyoloji Derneği (SCMM) göre, endometriyum adet sırasında en kalın haldedir ve kalınlık genellikle 2-4 milimetre (mm) arasında ölçülmektedir. Proliferatif fazın ilk yarısı, kişinin döngüsünün 6. ila 14. günü arasında veya bir adet döngüsünün bitişi arasında, kanamanın durması ve yumurtlamadan önce başlamaktadır. Bu aşamada, endometriyum kalınlaşmaya başlamaktadır ve 5-7 mm arasında ölçüm yapabilmektedir. Döngü ve yumurtlamaya doğru ilerledikçe, endometriyum yaklaşık 11 mm’ye kadar kalınlaşmaktadır. Kişinin döngüsünden yaklaşık 14 gün sonra hormonlar bir yumurtanın salınmasını tetiklemektedir. Bu salgılama aşamasında endometriyal kalınlık en üst seviyededir ve 16 mm’ye ulaşmaktadır.
Gebelik Dönemi
Endometrial kalınlık hamilelikte önemlidir. Sağlık uzmanları sağlıklı, tam süreli gebelik için en iyi şansı ne çok ince ne de çok kalın olan bir endometriyuma bağlamaktadır. Bu embriyonun başarılı bir şekilde implant yapmasını ve ihtiyaç duyduğu beslenmeyi almasını sağlamaktadır. Ayrıca endometriyum hamilelik ilerledikçe kalınlaşmaktadır.
Menopoz Dönemi
RSNA, sağlıklı postmenopozal kişiler de endometriyumun tipik olarak yaklaşık 5 mm veya daha az ölçtüğünü belirmiştir.
Nasıl Ölçülür?
Ultrason, endometriyumun kalınlığını ölçmenin en yaygın yoludur. Özellikle kişi anormal vajinal kanamasından şikâyetçiyse, sağlık hizmeti sağlayıcılarının ilk kullandığı yöntemdir. Ultrason uygun olmadığında, genellikle kişinin uterusunun pozisyonu veya diğer sağlık durumları nedeniyle, doktorlar MRI kullanmaktadır.
Sponsorlu BağlantılarBazı formüller zor zamanlarda hayat kurtarır. İshal geçiren ...
Muz hemen herkesin severek yediği meyvelerden biri olmakla b...
Sarımsak yutmanın yararları ve sarımsağın nelere iyi geldiği...
Yoğurt ve Karbonat Maskesi Pek çok televizyon programında...
Başınız, boynunuz, sırtınız ve ayaklarınız dahil olmak üzere...
Bulaşık makinesi almaya karar verdiyseniz yada eski bulaşık ...
Sedasyon yeni bir tıp terimi. Son yıllarda çok duyulan bu ka...
Saçlarımızın sıklıkla kepeklenme sorunu yanı sıra dökülme pr...
Bir hastane oldukça kapanıyor. Taksim İlkyardım Eğitim ve Ar...
Moleküler biyolojinin merkezi dogmasının temel adımı, mRNA’n...
Her insan mutlaka birkez "Acaba zehirlendim mi?" sorusunu ke...
Yapılan araştırmalarla Aloe veranın diyabetli kişiler için b...
Dünyadaki birçok ülkede ölümlerin büyük bir kısmı kalp krizi...
Çil nadirende olsa toplumumuzda görülen bir durumdur. Çilli ...
Dudaklarınızın kalınlığını beğenmiyor ve ince buluyorsanız, ...