Kortizon Nedir? Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?
Kortizon Nedir?
Kortizol Wintersteiner ve E. Kendall tarafından keşfedilmiş T. Reichstein tarafından sentezlenmiştir. Kortizol hormonunun fazla salgılanması durumunda cushing sendromu olarak adlandırılan hastalığa sebep olur. Cushing sendromu obezite, hipertansiyon deride meydana gelen çizgiler ile karakterize bir rahatsızlıktır. Kortizol Kortikostreoidler ki diğer adı kortizon olan hormonlardandır. Kortizon böbreküstü bezinin korteksinden (kabuk bölgesi) salgılanır.
Kortizon Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?
Kortizon birçok hastalıkta ise tedavi edici ilaç olarak kullanılır. Kortizonlu ilaçlar doğru kullanıldığında hayat kurtaran yanlış kullanılması durumda ise hayati tehlikelere yol açabilecek kadar yan etkisi olan bir ilaçtır. Bu nedenle dozu ve tedavi süresi duruma göre tutulabilecek en az seviyede tutulması gereken bir ilaçtır.
Kortizonun Yararları Nelerdir?
Kortizon kandaki şeker yapımını arttırıp protein yapımını azaltır; protein, yağ ve karbonhidrat metabolizmasını düzenler, sabah fazla akşamları ise daha az salgılanarak vücudu günlük yaşama adapte eder. Vücut ısısı, kan basıncı ve zamana göre de salgılanma miktarı değişmekle birlikte aşırı sinirlenme durumlarında salgılanmasında ciddi oranda artış görülebilir. Kortizon içeren ilaçlar özellikle 1950 li yıllarda bağırsak iltihabından dolayı ölen gençler üzerinde ilk defa denenmiş ve başarılı sonuçlar vermiştir. Bazı ciddi rahatsızlıklarda da kullanılan kortizonlu ilaçlar çok faydalı olabildiği gibi yanlış kullanımı hastaları ölüme götürebilecek sonuçlar doğurmuştur.
Kortizonlu İlaçlar Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Kortizonlu ilaçlar bronşiyal astım, romatoid artrit, alerjik reaksiyonlar, addison hastalığı, tümör tedavileri, karaciğer hastalıkları, kan hastalıkları, böbrek ve idrar yolu rahatsızlıkları, zehirlenmeler, sıcak basmaları, göz rahatsızlıkları, bağ dokusu rahatsızlıkları yüz felcinin akut (başlangıç) evresi, hipofiz bezinin az çalışması durumlarında gösterdiği antienflamatuar (iltihap sökücü) etki gücü ve vücuttaki elektrolit ve su dengesini sağlaması nedeni ile günümüzde de kullanımı giderek artmaktadır.
Kortizonlu İlaçların Yan Etkileri Nelerdir?
Kortizonlu ilaçlar fazla dozda alındığında ciddi yan etkilere sebep olabilirler. Mide problemleri, kas zayıflığı, tansiyon ve şeker yükselmesi, göz kusurları, tüylenme, kıllanma psikolojik problemler, çeşitli vücut bölümlerinde yağlanma şişlik, kemik erimesi, gelişme bozuklukları bu yan etkilerinden belli bir kısmıdır. Kortizonlu ilaçlar mide problemlerine sebep olması nedeniyle sıklıkla mide koruyucularla birlikte verilir. Bu konuda en çok dikkat edilmesi gereken husus ise hastalığa göre uygun zamanda ve uygun dozda alınmasıdır.
Sponsorlu BağlantılarGünümüzde ağrılar, sızılar ve daha pek çok farklı kronik ağr...
Moleküler biyolojinin merkezi dogmasının temel adımı, mRNA’n...
Muz hemen herkesin severek yediği meyvelerden biri olmakla b...
Anne olmak, oldukça büyüleyici olduğu kadar başlarda zor geç...
Migren Nedir? Çok uzun yıllar önceye ortaya çıkan ve şu a...
Hayatın en çok can alan hastaları içinde gösterilen kanser g...
Kadınlarda idrar kaçırma genellikle birkaç çeşide ayrılırken...
Zaman zaman derinin kabuk tuttuktan sonra veya darbelere mar...
Mevsimlere göre farklı ruh hallerine büründüğümüz bilinen bi...
Bazıları sıcaktan hoşlanabilir ancak sıcak hava dalgaları ve...
Çil nadirende olsa toplumumuzda görülen bir durumdur. Çilli ...
Son yıllarda kozmetik sektörü kapsamında üretilen birbirinde...
Kökbağırsak üzerinde bulunan Apandisit’in iltihaplanması has...
Şeker hastalığının en çok zarar verdiği bölgelerden biride g...
Erkek bebek isteyenlerin en çok merak ettiği konulardan biri...