Kadınlarda İdrar Kaçırma Türleri

Sponsorlu Bağlantılar

Kadınlarda idrar kaçırma genellikle birkaç çeşide ayrılırken bunlar; stres inkontinans, acil inkontinans, karışık inkontinans, aşırı aktif mesane ve overflow inkontinans’tır. Kadınlarda tüm inkontinans vakalarının % 90’ını stres ve acil inkontinans oluşturmaktadır. İnkontinans için en önemli risk faktörleri ileri yaş ve vajinal doğum yapılan gebeliklerdir. Obezite ve ailede inkontinans öyküsü olması da inkontinans gelişme olasılığını artırır.

Kadınlarda İdrar Kaçırma Türleri

Stres İnkontinansı

Stres inkontinansı, öksürme, hapşırma veya sandalyeden kalkma gibi fiziksel aktivite veya karın içi basınç artışı ile ilişkili sızıntı olarak tanımlanır. 30 yaş üstü kadınların% 25 – 45’inde görülür. Atrofi veya pelvik taban kasları, bağları veya fasya hasarından kaynaklanır. Bu genellikle doğum ve menopoz ile ilişkilidir.

Acil(ani) inkontinans, ani işeme ihtiyacı (aciliyet olarak adlandırılır) ile ilişkili veya hemen sonrasında ortaya çıkan sızıntıdır. Kaybedilen idrar hacmi değişkendir ve tam inkontinans olarak bilinen mesanenin tamamen boşalması meydana gelebilir. Acil inkontinans, detrusor kasının aşırı aktivitesi nedeniyle oluşur. Bu aşırı aktivite, altta yatan bir patolojiye ikincil olarak nörojenik veya idiyopatik olabilir. Mesanenin nörojenik aşırı aktivitesi, nörolojik kontrol kaybına neden olan herhangi bir durumdan, en yaygın olarak inme, multipl skleroz, omurilik hasarı veya spina bifida’dan kaynaklanabilir.

IYE- İdrar Yolları EnfeksiyonlarıKadınlarda İdrar Kaçırma Türleri

İdrar kaçırmanın ikincil nedenleri arasında idrar yolu enfeksiyonu (İYE), cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (STI), interstisyel sistit, atrofik vajinit, mesane divertikülü veya önceki pelvik radyasyon veya cerrahi tedavi yer alır. İdiyopatik aşırı aktivite tam olarak anlaşılamamıştır, ancak yaşlanma ile ortaya çıkar ve aşırı aktif mesane sendromu ile yakından bağlantılıdır.

Aşırı Aktif Mesane Sendromu

Aşırı aktif mesane sendromu, aciliyet, sıklık ve sıklıkla noktüri içeren büyük ölçüde idiyopatik bir ürolojik durumdur. Bilinen bir nedeni olmayan acil inkontinans, genellikle aşırı aktif mesane olarak adlandırılır. Bununla birlikte, aşırı aktif mesaneye sahip kişilerde, herhangi bir inkontinansla sonuçlanmadan aciliyet ve sıklık ortaya çıkabilir. İdrara çıkma sıklığı genellikle günde sekiz defadan fazla olarak tanımlanır. Aşırı aktif mesanenin nedeni tam olarak anlaşılamamıştır, ancak detrüsör kas aktivitesinin nörolojik kontrolünün kaybının duruma katkıda bulunduğu düşünülmektedir. Aşırı aktif mesane, acil inkontinansla aynı şekilde yönetilir.

Karışık İnkontinans

Karışık inkontinans, stres ve acil inkontinansın bir kombinasyonu olarak tanımlanır ve inkontinansı olan kadınların yaklaşık üçte birinde görülür. Karışık inkontinans, çoklu hastalık durumları ortaya çıkmaya başladıkça yaşla birlikte daha yaygın hale gelir, örneğin, stres inkontinansa neden olan zayıf pelvik tabanı olan bir kadında idiyopatik acil inkontinans gelişmeye başlar. Yönetim, her tip inkontinansın bireysel yönetimini takip etmelidir, ancak baskın tipe odaklanmalıdır.

Taşma İnkontinans

Taşma inkontinansı, mesane boynunda tıkanıklık olduğunda veya detrüsör kontraktilitesinde bir bozulma olduğunda meydana gelir, böylece sızıntı, genellikle aciliyet olmaksızın aşırı dolu bir mesaneden meydana gelir. Erkeklerde daha sık görülür. Üretral tıkanıklık, pelvik organların sarkması, nörolojik hasar ve inme, multipl skleroz ve diyabet gibi mesanede hissi azaltabilen durumlar aşırı akış inkontinansına neden olabilir.

Diğer İnkontinans Türleri

Diğer inkontinans türleri / nedenleri şunları içerir:

1. Fonksiyonel inkontinans: Bilişsel veya fiziksel bozukluklar hastanın bağımsız ve uygun şekilde işemesini engellediğinde ortaya çıkar.
2. İdrara çıkma sonrası sızıntı: İdrar yolunda kalan idrar nedeniyle işeme sonrası oluşan sızıntıdır.
3. Ürojenital fistül: Mesane / üretra ile vajina arasında üretral sfinkterden geçerek bir geçişin açıldığı yerdir. Ürogenital fistül tam inkontinansa neden olabilir. Gelişmiş dünyadaki kadınlar arasında, bu en sık jinekolojik cerrahiden kaynaklanan komplikasyonlardan kaynaklanmaktadır, örneğin histerektomi.

Mesane Nasıl Çalışır?

Mesane, kasık sempatizinin arkasında oturan kaslı bir idrar rezervuarıdır. Bir yetişkinde normal bir mesane 300 – 600 mL idrarı tutar. Sağlıklı olduğunda, mesane işlevi kas-iskelet sistemi ve nörolojik girdiler arasındaki koordinasyonla kontrol edilir. Mesanenin nörolojik kontrolü iki fazlı olup, bir anahtar gibi çalışır: saklama veya işeme arasında dönüşümlü olarak. İdrara çıkmayı kontrol eden sinir yolları karmaşıktır ve beyin, omurga ve periferik ganglionları içerir. Bu yollar, otonomik (sempatik ve parasempatik) ve somatik sinirleri (pudendal sinir yoluyla) içerir. NB Asetilkolin, detrüsör kasılmasına aracılık eden parasempatik yolların nörotransmiterlerinden biridir, bu nedenle mesaneyi stabilize etmek için antikolinerjik ilaçlar kullanılır.

Sponsorlu Bağlantılar
Yazıyı Sosyal Ağda Paylaş

Hamilelik Belirtileri En Erken Ne Zaman Başlar?
Doğurganlık çağındaki birçok kadının adet gecikmelerinde ken...
Taksim İkyardım Hastanesi Kapanıyor mu?
Bir hastane oldukça kapanıyor. Taksim İlkyardım Eğitim ve Ar...
Göz Seyirmesi Neden Olur ve Nasıl Geçer?
Göz seyirmesi hayatın herhangi bir döneminde karşılaşabilece...
Demans Hastaları için Palyatif Bakım Nedir?
İleri demans, palyatif bakımın gerekli olduğu bir durumdur, ...
Pap Smear Testi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Rahim ağzı kanseri rahmin alt kısmındaki hücrelerde gelişen ...
İnsan Beyni Eksiltici Değişiklikleri Neden Gözden Kaçırır?
Beynimiz neden çıkartma, eksiltme, sadeleşme yoluyla gelişme...
Sarımsak Yutmanın Faydaları Nelerdir?
Sarımsak yutmanın yararları ve sarımsağın nelere iyi geldiği...
Lohusalık Döneminin Psikolojik Etkileri
Hamilelik döneminde alınan kilolar, vücutta meydana gelen ça...
Mevsim Geçişlerine Göre Ruh Sağlığı
Mevsimlere göre farklı ruh hallerine büründüğümüz bilinen bi...
STEROID NEDIR?
Beklometazon dipropiyonat adı altında daha tanıdık BecotideB...
Ayak Kokusu Nasıl Giderilir?
Ayak kokusu hemen hemen herkesin karşılaşabildiği sorunlarda...
Yüzdeki Lekeler için Bitkisel Maske Tarifleri
Sivilce izleri, yara izleri, pütürlü bir görünüm, güneş leke...
Stereotip (Klişe) Tehdit Nedir, Kişinin Yaşamına Etkileri Nelerdir?
Stereotip tehdidi, bir kişinin bir grubun üyelerinin kendisi...
Yumurtadan Daha Fazla Proteine Sahip Bazı Yiyecekler
İnsan vücudunda bulunan kasların yanı sıra hormonlar ve enzi...
Yanak ve Yüz Dolgusu Sağlıklı Mıdır?
Dudaklarınızın kalınlığını beğenmiyor ve ince buluyorsanız, ...