Doğurganlık Arttıran Diyet Nasıl Yapılır?

Sponsorlu Bağlantılar

Diyet yapmak sadece kilo vermek için yapılan bir uygulama değildir. Aynı zamanda doğurganlığı arttırıcı diyetlerde bulunmaktadır. Bu sayede daha hızlı bir şekilde çocuk sahibi olabilecek bir bedene sahip olabilirsiniz. Metabolizmanın çalışmasında etki edecek diyetler sayesinde sizde hızla doğum yapabilecek hale gelebilirsiniz. Doğum sırasında kolaylıkla bebeğinizi dünyaya getirmenize de yardımcı olabilecek doğurganlık arttırıcı diyet sayesinde daha başarılı ve kolay bir doğum süreci geçirebilirsiniz.

Beslenme tarzınızda yapacağınız bazı değişiklikler ile hamile kalma olasılığını artırmak mümkündür. Bu amaçla uygulanan diyet şekli doğurganlık diyeti olarak adlandırılır. Kıbrıs tüp bebek doktoru olan Halil İbrahim Tekin‘e, kısırlık ve tüp bebek tedavisi konusunda verdiği değerli bilgiler için çok teşekkür ediyoruz. Bu bilgiler ile doğurganlık diyetini daha doğru anlamak için sizler için aşağıdaki bilgileri hazırladık.

Kısırlık, dünya genelinde çok sık yaşanan bir sorundur. Yaşam tarzı, beslenme şekli, hormonal dengesizlik ve stres gibi birçok faktör kısırlığın nedeni olabilir. Bu nedenleri kontrol altında tutmak zor olabilir. Ancak doğurganlık diyeti ile bu kısırlık riskini azaltmak ve hamile kalma olasılığını artırmak mümkündür.

Kısırlık ve Diyet Arasındaki Bağlantı Nasıldır?

Kısırlık, günümüz dünyasında hem erkekler hem de kadınlar için büyük bir endişe kaynağıdır. Kısırlıktan etkilenen insanlar çoğunlukla kentsel alanlarda yaşar. Ayrıca, bu sorun daha çok gelişmekte olan ülkelerde ortaya çıkar.

Kısırlığın nedenleri genel olarak kontrol edilemez. Fakat, doğru bir diyet programı ile bu problemin üstesinden gelmek mümkün olabilir. Sağlıklı vücut ağırlığı ve doğru bir beslenme şekli ile gebe kalma olasılığı artabilir.

Günümüzde yaşam tarzı ve diyet, doğurganlık sürecini etkileyen önemli faktörlerdir. Araştırmalar, diyetin yalnızca genel sağlığı iyileştirmekle kalmayıp aynı zamanda doğurganlık oranını da artırdığını göstermiştir. Ayrıca, bazı araştırmalara göre diyet tıbbi destekli doğurganlık tedavilerinin başarı oranlarını da artıran etkili bir yöntemdir.

Doğurganlık Diyeti Nedir?

Doğurganlık diyeti, kişinin gebe kalma olasılığını artırmak amacıyla daha sağlıklı ve dengeli beslenmesini sağlayan bir beslenme planıdır. Bu diyet, sağlıklı yağlar, renkli meyveler, sebzeler, kuruyemişler, fasulye, mercimek, yağsız protein ve kepekli tahıllar bakımından zengin besinler içerir.

Sağlıklı beslenmeyi içeren doğurganlık diyeti erkeklerin sperm kalitesini artıran önemli bir faktördür. Ayrıca, doğurganlık diyeti kadınlarda gebe kalmayı olumlu yönde etkileyen folik asit, B12 vitamini ve omega-3 yağ asitlerinin daha çok alınmasını sağlar.

Kilo da hamile kalmayı etkileyen bir diğer önemli faktördür. Ağırlıklı olarak sebze ve meyve gibi sağlıklı yiyecekler, doymuş ve trans yağlar yerine kullanılan sağlıklı tekli doymamış yağlar, tam tahıllı gıdalar ile süt ve süt ürünlerini içeren doğurganlık diyeti, besin ihtiyaçlarının karşılanmasına ve sağlıklı kilo vermeye yardımcı olur.

Hamile kalma olasılığı, doğurganlık diyeti sayesinde önemli ölçüde artırılabilir. Doğurganlık diyeti için uygun besinleri aşağıdaki gibi açıklanabilir:

Sebze ve Meyveler

Doğurganlık diyeti aracılığıyla kadınların yumurta kalitesini artırmak için sebze ve meyve tüketimi çok önemlidir. Diğer çiğ sebze ve meyvelerin yanı sıra kuşkonmaz ve karpuz yumurta kalitesi için önemli olan glutatyon açısından zengindir. Glutatyon, viral ve bakteriyel enfeksiyonların önlenmesine de yardımcı olan güçlü bir antioksidandır.

Meyve ve sebzeler, insan vücudu için önemli olan birçok vitamin ve minerali içerirler. Hamile kalma olasılığını artırmak için günde bir porsiyon karışık meyve tüketmek oldukça faydalıdır.

Yağlar

Bütün yağlar sağlığa zararlı değildir. Vücut için faydalı olan ve tüketilmesi gereken yağlar da vardır. Sağlıklı, bitki bazlı yağlar ölçülü bir şekilde tüketilebilir. Avokado, zeytinyağı, fındık yağı ve üzüm çekirdeği yağı vücuttaki iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Böylece, bu faydalı yağlar düzenli yumurtlamaya ve genel doğurganlığı artırmaya katkı sağlar.

Ayrıca, bazı faydalı yağlar, hamile kalma başarı oranını yaklaşık 3 kat artırır. Kısırlık problemi ile mücadele eden kadınlara, avokado yağı tüp bebek tedavisi sürecinde yardımcı olabilir. Diğer yandan, unlu mamüllerde bulunan tüm trans yağlardan kaçınmaya çalışmak ve daha sağlıklı doymamış yağları tüketmek önemlidir.

Kompleks Karbonhidratlar

Kompleks karbonhidratlar yüksek oranda işlenmiş olanlar dışında çok faydalıdır. Karbonhidratlar, yavaş sindirilen, kan şekeri ve insülin üzerinde daha kademeli bir etkiye sahip olan, dolayısıyla yumurtlamayı artıran sebze, meyve ve kepekli tahıllarda bol miktarda bulunur. Bu yiyecekler, aynı zamanda bol miktarda lif içerirler.

Doğurganlığı artıran rafine tahıl kaynakları arasında B ve E vitaminleri ile lifler ön plandadır. Bu nedenle, hamilelik ihtimalini artırmak için basit karbonhidratlar içeren gıdalar yerine kompleks karbonhidratlar içeren gıdalar tüketmek gerekir.

Protein

Yumurta, tavuk ve koyun eti yağdan arındırılmıştır. Bu yiyecekler, aynı zamanda sağlıklı bir hamilelik için çok önemli yapı taşları olan protein, çinko, demir bakımından zengindir. Ancak, bu yiyecekleri tüketirken östrojen seviyelerinin bozulmaması fazla kilo almamaya dikkat edilmelidir.

Birçok sebze ve meyvenin yanı sıra, kuruyemişlerde bulunan proteinler doğurganlığı artırmak için harika birer seçenektir. Ancak bu yiyeceklerin işlenmemiş olmalarına özen göstermelisiniz.

Süt ve Süt Ürünleri

Günde bir veya iki porsiyon tam yağlı süt ya da yoğurt gibi tam yağlı süt ürünleri tüketmek doğurganlık diyeti için özellikle tavsiye edilir. Yoğurtta bulunan prebiyotik mikroplar, hamile kalındığında bebeğin sağlığını korumaya yardımcı olur.

Yoğurt, aynı zamanda erkeklerde semen kalitesini artırır. Aşırı yağ tüketimi nedeniyle fazla kilo almamak için süt ürünlerinin doğru tüketimi ile ilgili mutlaka bir beslenme uzmanına veya jinekoloğa danışmak gerekir.

Tam Tahıllar

Doğurganlığı artırmaya yardımcı olan ünlü Akdeniz diyeti, tam tahıllar içermesi ile bilinir. Bu diyet, zengin ve daha az işlenmiş et içeren tam tahıllar ve sebzeler içerir. Tam tahılların bol miktarda tüketilmesi yumurtlama fonksiyon bozukluğuna karşı koruma sağlar.

Doğru miktarda tüketilen bu besinler, hamile kalma ihtimalini artırmaya yardımcı olabilir. Aynı düzende tüketilen yiyecekler bir süre sonra monotonluğa neden olur. Bu nedenle her türden besin içeren bir diyet tabağı yapmak daha doğrudur. Bu yöntem hem sağlıklı beslenmeye hem de kısırlık sorununun çözülmesine yardımcı olabilir. Doğurganlık diyeti, kısırlığı tamamen azaltmayı garanti edemez. Fakat, doğru yaşam tarzı ve uygun beslenme ile hamile kalma şansı arttırılabilir.

Pek çok kişi stres, olumsuz yaşam tarzı ve çevre gibi nedenlerle hamile kalmakta zorluk yaşar. Fakat, dengeli bir doğurganlık diyeti ile hamile kalma olasılığını artırmak uzun süreli tedavilerden daha pratik bir çözüm sunar.

Sponsorlu Bağlantılar
Yazıyı Sosyal Ağda Paylaş

Neden Sürekli Şişmanlıyorum?
Şişmanlık çağımızın en büyük problemlarından biri olarak gen...
Gürkan Kubilay Diyet Önerileri
Gürkan Kubilay sabah programlarına katılarak diyet önerileri...
Kilo Verdiren İğne Yöntemi İşe Yarıyor Mu?
Siz de buraya saksende ilaç hakkında bilgi almaya mı geldini...
1 Haftada 5 Kilo Vermek Mümkün mü?
Hemen her bireyin kısa vakitte yüksek oranda kilolar vermek ...
Lahana Çorbası Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?
"Lahana çorbası diyetide neymiş, bu tür diyet mi olur" demey...
Diyette Uzak Durulması Gereken Besinler
Diyet yapmak çoğu zaman hayal olur. Çünkü uzak durmamız gere...
Denenmiş Kolay Zayıflama Sırları
“Diyete Başlıyorum” ekibi olarak sizlere, kolay zayıflama sı...
İsveç Diyeti İle 2 Haftada 20 Kilo Verebilirsiniz
İsveç diyeti ile hem 2 haftada 20 kiloya kadar verebilir hem...
Uyurken Nasıl Kalori Yakılır?
Uyurkende kalori mi yakılır? demeyin. Uyurken nasıl kalori y...
Göbek Eritme için Diyet Önerileri
Şekerli yiyecek, içeceklerde beslenmek göbekte yağlanmaya se...
Meyve Diyeti ile Günde 1 Kilo Verebilirsiniz
Öncelikle belirtmek gerekir ki meyve diyetini yaz ayı boyunc...
Düşük Karbonhidrat Diyeti Yararlı mı?
Diyet yaparak kilo vermek isteyenlerin son vakit en gözde ve...
Ne Zaman Yediğiniz Neden Önemli?
Kronobiyoloji, vücudun (iç saatin) çevredeki dış işaretlerle...
En Etkili Zayıflama Takviyesi
Zayıflama takviyeleri tek başına değil ama yapılan spor ve d...
Zayıflatan Acı Çehre Otu Nedir? Etkileri Nelerdir?
Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte zayıflamanın farklı for...